Linkovi

Unija bi želela što pre da vidi Srbiju bliže evropskim strukturama


Ovih dana se u sedištu evropskih instucija osluškuje šta i kada će učiniti zvanični Beograd, kada je u pitanju tražena saradnja sa Hagom. Od toga zavise i ostali potezi evropskih zvaničnika- nadaju se da će pregovori biti nastavljeni, ali i spremaju za opciju njihovog "stavljanja na čekanje" na neodređeno vreme.

Nije neophodno da se bude detaljno upućen u aktuelno raspoloženje Brisela prema Beogradu da bi se ispravno konstatovalo- ovih dana iz ovog pravca ne treba očekivati ništa novo. Sve je već rečeno, bar kada je u pitanju sudbina nastavka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanu sa SCG. Unija bi želela što pre da vidi Srbiju bliže evropskim strukturama, ali ne pre nego što se ispuni obaveza da se u Hagu nađe Ratko Mladić i preostali haški begunci. Takva poruka je upućena još krajem februara i još uvijek je na snazi. Evropski komesar za proširenje, Oli Ren:

"Sada očekujemo da Srbija ostvari punu saradnju sa Tribunalom bez zastoja, što bi trebalo da vodi do hapšenja i transfera u Hag Ratka Mladića i preostalih optuženih".

Portparol komesara Rena, Kristina Nagi, ovih dana podvlači aktuelnost njegovog upozorenja zvaničnom Beogradu:

"Mislim da je poruka bila više nego jasna kada je krajem februara komesar Ren rekao da , ako ne bude potpune saradnje sa Hagom, pregovori mogu da budu poremećeni i da se sastanak, planiran za 4. i 5. april može staviti na čekanje. Nema razloga da menjamo naš stav zato je posebno vazno da se nacionalistička prošlost ostavi iza , a da se okrenu evropskoj budućnosti, kakva je ponuđena Srbiji".

Do isteka roka se još očekuju konsultacije sa glavnom haškom tužiteljicom, Karlom del Ponte, koja će , pre toga, posetiti Beograd i Banja Luku. Od snage arumenata kakve joj izlože u regionu, zavisiće i stav Del Ponte o tome trebali li Srbiji dati priliku da nastavi sa pregovorima sa Briselom, ili joj, neodlaskom evropske delegacije početkom aprila u Beograd, ukazati na posledice nesipunjavanja međunarodnih obaveza.

XS
SM
MD
LG