Linkovi

Kineska kontrola kurseva stranih valuta veštački pojeftinjuje proizvode


Grupa američkih zakonodavaca je otputovala u Peking sa zadatkom da ubedi Kinesku vladu da reformiše svoju monetarnu politiku. Senatori, koji su došli u trodnevnu posetu kineskoj prestonici, izjavili su da su optimisti, ali da su i dalje moguće trgovinske sankcije ako Peking ne pristane da popusti.

Američka delegacija koju predvode senatori Lindzi Gream i Čarls Šumer, izjavila je da joj je cilj da se dogovori o pravoj vrednosti juana.

Senatorka Gream je ukazala da kineska kontrola nad kursevima stranih valuta veštački pojeftinjuje kineske proizvode i ugrožava radna mesta u Sjedinjenim Državama.

«Rekla bih da je pitanje kurseva jedno od ključnih pitanja u pogledu naših odnosa sa Kinom. Gajim sve veću nadu da možemo da pronađemo način da kursevi dostignu tržišnu vrednost što bi bio dobitak i za kinesku i za američku vladu. Nikada nismo bili odlučniji u tom pogledu», rekla je senatorka Gream.

Američka delegacija je doputovala u Peking uoči krajnjeg roka, 31. marta, u kojem američki Senat treba da glasa o mogućem uvođenju carine od 27,5 odsto na kinesku robu, ukoliko Peking ne ublaži kontrolu nad juanom. Kina kaže da neće da dopusti da njena valuta ima plivajući kurs, jer smatra da bi to moglo da destabilizuje finansijski sistem u zemlji. Ona pristaje da dozvoli postepene promene, ali ne i veće promene kurseva.

Senator Šumer kaže da takva politika daje kineskim izvoznicima prednost.

«Hteli bismo da vidimo pošten odnos. Tu ima područja u kojima mislimo da odnosi u ovom trenutku nisu fer i ljubazno i prijateljski pokušavamo da popravimo i poboljšamo odnos», kaže Šumer.

Stručnjaci za međunarodnu trgovinu kažu da je potcenjeni juan delimični krivac za povećanje američkog trgovinskog deficita sa Kinom, koji je 2005. dostigao cifru od 201 milijarde dolara. Profesor ekonomije na Merilendskom univerzitetu, Piter Morisi, kaže da bi odbijanje Kine da liberalizuje svoju monetarnu politiku moglo da bude štetno za njeno članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

«Ako Kineska vlada odluči da to ne uradi, to bi moglo da ima posledice u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Kina je toliko velika da može da destabilizuje međunarodni komercijalni sistem koji je osnova posleratnog napretka Zapada», kaže Morisi.

Kurs kineskog juana je prekjuče bio 8,02 u odnosu na dolar, što je najviši nivo od reeavluacije u junu prošle godine. Procenjuje se da je vrednost juana u odnosu na dolar potcenjena za najmanje 40 odsto.

XS
SM
MD
LG