Linkovi

U eksplozijama bombi i oružanim napadima u Iraka poginulo najmanje 25 osoba


U eksplozijama bombi i oružanim napadima u Iraka poginulo najmanje 25 osoba

Petoro ljudi je poginulo a najmanje 15 je povredjeno kada je u gradu Halisu eksplodirala bomba u jednoj sunitskoj džamiji. Američka vojska takodje je saopštila da su dva njena pripadnika izgubila život u «neprijateljskoj akciji» u provinciji Al Anbar, ne navodeći detalje. Na jugu Bagdada pobunjenici su danas otvorili vatru na jednu pekaru, pri čemu su ubijena četvorica radnika. U drugim delovima prestoice stradala su tri iračka policajca, a vlasti su danas pronašle i tela najmanje 12 streljanih Iračana.

Lideri EU završili dvodnevni samit u Briselu

Lideri EU završili su dvodnevni samit u Briselu podržavši ideju usvajanja zajedničke energetske politike. Na kraju skupa naglašena je potreba za saradnjom u suočavanju sa rastućim svetskim cenama i sve većom zavisnošću od uvoza, ali je ponovo izražena spremnost da se, do 2007. godine, u potpunosti liberalizuje energetski sektor Unije. Predsednik Francuske Žak Širak izjavio je da je bio do te mere šokiran što se direktor Udruženja evropskih poslodavaca, koji je Francuz, skupu obratio na engleskom, da je bio prinudjen da napusti sednicu. Ernest-Antoan Seilje rekao je da je odlučio da govori na engleskom zato što je danas to jezik biznisa. Medjutim, Širak i drugi članovi njegove delegaciji su zajedno izašli iz sale. Francuski predsednik izjavio je da je promovisanje francuskog jezika u nacionalnom intereu, tim pre zbog sve veće upotrebe engleskog u multi-nacionalnim organizacijama. Da podsetimo, EU nema zvaničan jezik, ali su njeni radni jezici engleski, francuski i nemački.

Španska vlada najavila pregovore sa separatističkom organizacijom ETA

Španski premijer Hoze Luis Rodrigez Sapatero izjavio je da će, ako vlada utvrdi da je objava separatističke organizacije ETA o trajnom prekidu vatre autentična, vlada početi da pregovara sa tom grupom u roku od nekoliko meseci. U medjuvremenu je predsednik baskijske regionalne vlade izjavio da planira da kasnije ove godine bude domaćin razgovora o budućnosti te regije, u kojima bi učestvovale partije koje se zalažu za ostanak Baskije unutar Španije, kao i Batasun, zabranjena nacionalistička partija povezana sa Etom.

Abas veruje u mirovni sporazum sa Izraelom

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da veruje da je mirovni sporazum sa Izraelom moguć, uprkos činjenici da novu palestinsku vladu formira militantna grupa Hamas. Abas je za izraelski dnevnik Harec rekao da je predložio Sjedinjenim Državama da u tajnosti otvore mirovne pregovore, te da je sličan predlog uputio bivšem izraelskom premijeru Šimonu Peresu. Medjutim, vršilac dužnosti izraelskog premijera Ehud Olmert izjavio je danas da svoj stav prema palestnskoj upravi ne može da zasnuje na «simpatijama prema jednoj ličnosti», i dodao da je Abas «omanuo» kao lider.

XS
SM
MD
LG