Linkovi

Poruke sa skupa u Tuzima direktno štete interesima Albanaca


U organizaciji Građanske inicijative sinoć je u Tuzima održan protesni skup povodom zahtjeva da to mjesto dobije status samostalne opštine. Na toj manifestaciji se skandiralo Oslobodilačkoj vojsci Kosova, što je naišlo na brojne reakcije. Organizator skupa ogradio se od tog čina.

Svuda gdje su Albanci skandiraće se Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK) sa poštovanjem, saopštila je danas nevladina organizacija Unitas, u čijoj osnovi djelovanja je animozitet prema crnogorskim vlastima.

"Mi Albanci se ponosimo sa OVK, i skandiranje na skupu u Tuzima nije prijetnja nikome, samo poštovanje naše istorije", kaže se u saopštenju.

Naglašava se da je na protestnom skupu, oblast Malesija još jednom dokazala da se ne slaže sa zakonom o glavnom gradu, prema kojem su Tuzi dobile status gradske opštine.

Predsjednik najjače albanske stranke u Crnoj Gori- Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša ocijenio je da poruke koje su se čule na skupu u Tuzima direktno štete interesima Albanaca i ugledu bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

»U vrijeme kad je Crna Gora na pragu referenduma o državnom statusu i kada su vrata nezavisnosti Kosova širom otvorena grupe koje koriste ime UČK na bilo kojoj vrsti mitinga, svjesno ili nesvjesno služe interesima srpske politike«, kazao je Dinoša.

Predsjednik Demokratskog saveza Mehmed Bardhi rekao je da nije čuo da se skandiralo Oslobodilačkoj vojsci Kosova na protestnom skupu u Tuzima.

Građanska inicijativa je organizovanjem skupa u Tuzima "dobila po prstima" i kompromitovala albansku nacionalnu zajednicu, ocijenio je visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.

On je istakao da je GI danima dizala tenzije u javnosti, kompromitovala albansku nacionalnu zajednicu sa pokušajem da se prikaže kao autentični predstavnik te manjinske zajednice «iako to nije tačno».

Demokratski savez Mehmeda Barhija, inače, neće sjutra potpisati sporazum o zajedničkom djelovanju u bloku za nezavisnost jer nisu dobili pismene garancije da će nakon referenduma vlast podržati njihov predlog da Tuzi dobiju status opštine.


XS
SM
MD
LG