Linkovi

Muzički plejeri mogu da izazovu gubitak sluha


Savremeni elektronski uređaji, poput MP3 plejera, izmenili su način na koji slušamo muziku. Starije generacije se sećaju kako su ih roditelji savetovali da utišaju zvuk, kada su na kućnim stereo uređajima jako glasno slušali hard rok – govoreći «ogluvećeš». Najnovija istraživanja pokazuju da sličan problem pogađa i ovu – Ajpod – generaciju.

Organizacija «Zogby International» sprovela je nedavno istraživanje za potrebe Američkog udruženja za govor, jezik i sluh. Ispitano je 300 srednjoškolaca i 1000 odraslih, a od svih je traženo da kažu kako koriste portabl muzičke uređaje – MP3 plejere poput Eplovog Ajpoda, zatim CD plejere i leptope.

Čak 40% anketiranih je reklo da na svojim Ajpodima zvuk slučaju na najjačem nivou. U osnosu na odrasle, dva puta je verovatnije da će srednjoškolci slušati jako glasnu muziku. Više od polovine učenika je reklo da neće smanjiti dužinu slušanja, dok oko jedne trećine neće smanjiti jačinu zvuka. Rezultati istraživanja pokazuju da preko polovine ispitanih učenika već imaju neki oblik oštećenja sluha, dok taj procenat među odraslima iznosi manje od 40%.

Jedan broj ispitanika je prizano da imaju probleme da prate razgovor između dve osobe, dok drugi moraju da pojačavaju zvuk na televizorima ili radio prijemnicima, kako bi mogli bolje da čuju. Jedan broj ispitanika čak ima problem sa zvonjavom u ušima, ili drugim zvukovima.

Stručnjaci ukazuju da deo problema leži u opremi koja se koristi. Oni smatraju da su velike slušalice, koje pokrivaju uši, verovatno bolje nego one male koje se stavljaju direktno u ušni kanal – kakve su sada popularne sa većinom elektronskih uređaja. Osim toga, male slušalice nisu u stanju da efikasno sprečavaju prodor buke spolja, što je dodatan razlog zašto su korisnici prinuđeni da pojačaju nivo zvuka.

Oštećenje sluha ne mora da se manifestuje ceo niz godina, ali kada do njega dođe, nije moguće ispraviti ga. Oko 10% Amerikanaca imaju neku vrstu oštećenja sluha, a čak trećini njih zvuk je oštećen usled jake buke. Stručnjaci na klinici Mejo ukazuju da svaki zvuk jači od 90 decibela, ako ste mu duže izloženi, može da dovede do oštećenja sluha. Istovremeno, većina moderne elektronike je u stanju da proizvodi zvuk jačine do čak 120 decibela.

Američko udruženje za govor, jezik i sluh sarađuje sa proizvođačima i državnim funkcionerima, u nastojanju da se utvrde pravila za upotrebu portabl muzičkih uređaja. Ta organizacija napominje da je najbolji način da sačuvate sluh taj da smanjite jačinu zvuka, skratite vreme slušanja muzike i koristite slušalice koje efikasno izoluju spoljnu buku.

XS
SM
MD
LG