Linkovi

Buš: Ne verujem da bi Ramsfeld trebalo da podnese ostavku


Predsjednik SAD Džordž Buš najavio je na drugoj ovogodišnjoj konferencijni za medije u Bijeloj kući da bi trebalo očekivati nove okršaje sa pobunjneicima i teroristima u Iraku, ali je odlučno odbacio ocjene da je u Iraku, tri godine američke invazije, u toku građanski rat.

Prihvatajući činjenicu da raste nezadovoljstvo američke javnosti dešavanjima u Iraku, baš kao i to da ga jedan broj članova njegove, republikanske stranke kritikuje jer je ovo godina kongresnih izbora, Buš je rekao da se američke trupe neće povući iz borbe.

Buš je rekao da je ubijeđen da će pobijediti u Iraku. "Sa optimiznom tvrdim da ćemo uspjeti. Ako ne, povućiću trupe", kazao je predsjednik.

Da nisam vjerovao da možemo da uspijemo, ne bih našu djecu poslao tamo", rekao je Buš.

Buš je rekao da nije saglasan sa bivšim premijerom Iraka Ajadom Alavijem, koji je BBC-ju rekao "ako ovo u Iraku nije građanski rat, Bog zna šta je."

"Svi mi priznajemo da je u Iraku međuetničko nasilje, ali ja na situaciju gledam kao i sami Iračani, koji ne žele građanski rat", rekao je Buš.

Oko 80 odsto Amerikanaca, uključujući i 70 odsto republikanaca, prema posljednjim istraživanjima vjeruje da se Irak kreće ka građanskom ratu.

Predsjednik je ponovo stao u odbranu svog sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda, koji se ovih dana opet našao na udaru kritike.

"Ne vjerujem da bi Ramsfeld trebalo da podnese ostavku. Odradio je dobar posao. Svaki ratni plan izgleda dobro na papiru, sve dok se ne suočite sa neprijateljem", kazao je Buš odgovarajući na pitanja u vezi sa političkim problemima bez okolišanja.

"Niko ne voli rat. Rat stvara osjećaj nesigurnost u zemlji. Rat stvara traume", rekao je Buš.

Podrška javnosti njegovoj politici i ratu u Iraku opada u kontinuitetu već nekoliko mjeseci, što ugrožava realizaciju njegove agende u drugom predsjedničkom mandatu.

Na pitanje o političkom kapitalu koji je stekao reizborom 2004. predsjedjednik je odgovorio "Rekao sam da taj kapital trošim na rat".

Buš je priznao da nije uspio da realizuje ambicioznu reformu sistema penzijskog i zdravstvenog osigvuranja, ali je još jednom snažno branio program prisluškivanja potencijalnih komunikacija terorista iz SAD prema inostranstvu. Oštro je kritikovao demokrate koji sugerišu da je taj program Bušove administracije nezakonit.

Buš je, u tom kontekstu, pozvao demokrate da na novembarske izbore za Kongres izađu sa platformom protiv pomenutog prisluškivanja i da “kažu američkom narodu da to ne žele da rade da bi ga zaštitili”.

Amerilčki predsjednik e i juče /ponedjeljak/ branio politiku prema Iraku, u govoru i klivlendskom SIti Klubu.

XS
SM
MD
LG