Linkovi

Sve veća uloga privatnog sektora u svemirskim istraživanjima


Skoro 4 decenije pošto je čovek prvi put stupio na Mesec, svemirska istraživanja počinju da postaju interesantna ne samo za bogate državne agencije, već i za preduzimljive poslovne ljude.

Nacionalni ponos i izazov pomeranja granica ljudskog saznanja bili su razlozi nekih od prvih misija u svemiru, ali će u ovom, 21. veku, istraživanje svemira, makar delimično, biti zasnovano i na poslovnim interesima. Iako će naučna istraživanja zadržati primat, analitičari smatraju da će privatni sektor početi da preuzima sve važniju ulogu. Vinsent Sabatijer nalazi se na čelu odeljenja za istraživanje svemira, pre vašingtonskom centru za strateške I međunarodne studije.

“Po prvi put ove godine. NASA je objavila program u okviru koga će obezbeđivati sredstva za komercijalne kompanije koje će opsluživati svemirsku stanicu.”

To je prvi korak koji je vredan skoro pola milijarde dolara. Tokom naredne dve decenije, NASA bi trebala da potpiše takvih ugovora u vrednosti od 400 milijardi dolara! Oni će pokrivati poslove održavanja svemirskih sistema, kao i isporuke tereta u svemiru – što bi po nekima moglo da dovede i do turizma u svemiru.

“Verujem da raspolažemo tehnologijom, ima sve više investitora koji su za to zainteresovani, a ima I sredstava namenjenih za takve vrste aktivnosti”, kaže Sabatijer.

Prošle godine je letilica “Svemirski brod 1” osvojila nagradu Ansari-X, vrednu 10 miliona dolara, pošto je uspela da do svemira stigne čak 2 puta u dve sedmice. Sada je raspisana nova nagrada – voga puta vredna 50 miliona dolara – koju će dobiti firma koja prva bude u stanju da, do 2010., napravi letilicu sposobnu da turiste odvede u orbitu.

Vinsent Sabatijer ukazuje da živimo u uzbudljivom vremenu, koje pruža novu dimenziju svemira. Analitičari veruju da bi svemirski turizam mogao da bude finansijski isplativ u roku od 15 godina. Nove svemirske tehnologije bi, hrabrim poslovnim ljudima, mogle da pruže nove šanse – poput razvoja novih lekova ili metalurške eksploatacije asteroida.

XS
SM
MD
LG