Linkovi

Predsednik Džordž Buš pozvao iračke lidere da nastave da rade na formiranju vlade


Na treću godišnjicu početka invazije na Irak, predsednik Buš je pohvalio napredak koji su Iračani postigli na političkom planu, a odao je priznanje i koalicionim snagama. Predsednik je naglasak stavio na pozitivne stvari. Rekao je da ga ohrabruje progres u formiranju vlade nacionalnog jedinstva, a iračke lidere je pozvao da taj process završe što pre, kako i vlada počela sa radom.

“Irački narod je u decembru glasao za demokratiju. 75% biračkog tela je izašlo na izbore. Sada irački lideri sarađuju na formiranju vlade koja će odražavti volju naroda.”

Na treću godišnjicu od početka rata, potpredsednik Čejni je branio tadašnju politiku administracije, u jeku sve većeg gubitka podrške javnosti za američko angažovanje u Iraku. U programu “Face the Nation” američki potpredsednik je insistirao da Irak nije na ivici građanskog rata, ali je priznao da pobunjenici čine sve kako bi zemlju pocepali.

“Očigledno da teroristi nastoje - Zarkavi I društvo – da izazovu građanski rat. To je njihova strategija od početka. Moje stanovište je je da su oni postigli tačku beznađa takvim pristupom.”

Potpredsednik Čejni je negirao da je administracija javnosti pružala previše optimističku sliku rata. On je naglasio da su Iračani ispunili sve uslove neophodne za politički napredak, dodavši da je došlo do progresa I na bezbednosnom planu. Istovremeno, komandant američkih snaga u Iraku, general Džordž Kejsi, u programu “Meet the Press”, izjavio je kako će možda biti potrebno još par godina, pre nego što američke snage budu mogle da se povuku. On je, međutim, saopštio da postoji mogućnost postepenog smanjivanja broja američkih vojnika tokom narednih meseci, kako iračke trupe budu preuzimale odgovornost za bezbednost zemlje. Gostujući u istoj emisiji, glavni protivnik rata u Iraku kongresmen Džon Murta, član Demokratske stranke, rekao je da on ne vidi nikakav značajan napredak po pitanju bezbednosti Iraka.

“”U nekom trenutku moramo da promenimo pravac. Moj stav je, moramo da pre-razmestimo naše snage, pošto su one upletene u građanski rat.”

Kako bi kontrirao kritičarima, predsednik Buš će održati celu seriju govora namenjenih obeležavanju treće godišnjice od početka invazije. On sutra odlazi u Klivlend, u saveznoj državi Ohajo, gde će govoriti o naporima uloženim u obnovu i stabilizaciju Iraka.

XS
SM
MD
LG