Linkovi

SAD ubrzavaju proces dobijanja američkog državljanstva


Administracija predsednika Buša radi na ubrzavanju obrade zahteva za američko državljanstvo i postavila je sebi cilj da od trenutka podnošenja zahteva proces ne traje duže od 6 meseci.

Svi novi američki državljani polažu na kraju procesa zakletvu. Ali direktor agencije koja obradjuje zahteve priznaje da su službenici zagušeni ogromnim brojem zahteva za odobravanje američkog državljanstva.

”Veoma često, u zavisnosti od ogranka, čekanje se znatno oduži, što je neprihvatljivo. Zato smo uveli program za ubrzanu obradu nagomilanih zahteva, pa smo u poslednje tri godine u ogranke zagušene zahtevima poslali dodatne službenike i uložili znatna sredstva.“

Direktor američke službe za državljanstvo i useljavanje, Emilio Gonzales, izjavio je to na pres konferenciji u Vašingtonu, dodavši da SAD primaju više zahteva za useljavanje i državljanstvo od bilo koje druge države i da je za njihovu obradu potrebno vreme.

”Svakoga dana proveravamo 135 hiljada imena, odnosno 35 miliona godišnje. To je ogroman broj.“

Gonzales je rekao da je ubrzavanje obrade zahteva važno, ali da se mora biti oprezan u proveravanju ljudi koji traže državljanstvo. Američka Služba za državljanstvo i useljavanje takodje se priprema da, prema predlogu predsednika Buša, počne obradu zahteva za status gostujućeg radnika. Taj status omogućio bi milionima ilegalaca u Sjedinjenim Državama da ostanu u zemlji kao privremeno zaposlene osobe. Pomenuti predlog poslat je Kongresu na odobravanje.

XS
SM
MD
LG