Linkovi

Evroska komisija formirala "crnu listu" avio-kompanija


Evropska komisija je, kako je ranije i najavljeno, formirala "crnu listu" avio-kompanija koje, zbog nedovoljne bezbednosti, nisu u stanju da zadovolje evroske norme i kojima, kada se, kasnije ovog meseca objavi kompletna lista, neće moći da lete u pravcu evropskih destinacija.

Evropska administrativna mašina jeste često spora ali, ipak, ne propušta da izvrši ono što je najavila- a najavljeno je još prošle jeseni da će, se, po ugledu na neke od članica Unije, formirati jedinstvna, evropska "crna-lista" avio prevoznika koji neće moći da preleću teritoriju članica, niti da sleću na evropske aerodrome.

Razlog tom koraku je bezbednost, koju u Evropskoj komisiji nastoje podići na nivo koji bi trebao preduprediti većinu tehničkih faktora kao uzroka avionskim nesrećama.

Najveće šanse za mesto na toj neslavnoj listi, koja će biti publikovana i stupiti na snagu nakon potpisa Komisije i objavljivanja u Službenom listu 24. ovog meseca, imaju kompanije koje su već "podvučene crvenim" na listama kakve postoje u nekoliko članica Unije. U svakom slučaju, pojačaće se kontrole na aerodromima- posebna pažnja će biti obraćena na avione koji su dotrajali ili imaju oštećenja.

Insistiranje zagovornika "crne liste" ide u pravcu što skorije mogućnosti da se nesigurnim kompanijama zabrane letovi u EU. Medjutim, slične mere bi se mogle primjeniti i na "domaće" avio-prevoznike, ukoliko ne ispunjavaju standarde bezbjednosti.

Mera zabrane nije trajna, naglašava se u Evropskoj komisiji - onog trenutka kada kompanija otkloni nedostatke i ispoštuje standarde, tim eksperata Komisije će , nakon što se uveri u to, preporučiti skidanje kompanije sa "crne liste".

U Briselu se posebno podvlači da tehnička ispravnost aviona znači, pre svega, bezbednost putnika, koja je jedan od ključnih razloga formiranju jedinstvenog evropskog avio-prostora. Kada je reč o Balkanu, u najskorije vreme se očekuje njegovo uključuenje u jedinstveni evropski avio-prostor, što, sem obaveze avio-prevoznika da ispunjavaju oštre bezbednosne standarde, znači i priliku za putnike da u pruženoj usluzi prepoznaju najviše evropske bezbednosne standarde.


XS
SM
MD
LG