Linkovi

Policijski pištolj i radio stanica postaju partneri


Američki satelitski sistem za globalnu navigaciju sve češće se koristi za razne namene jer je besplatan i svima pristupačan. Gotovo svake nedelje pojavi se neki nov pronalazak i patent, pa evo vesti o jednom od njih namenjenom policajcima.

Ljubitelji policijskih TV serija dobro poznaju karakteristični policijski stav za pucanje iz pištolja, kada policajac drži oružje obema rukama radi veće preciznosti nišanjenja. Stručno se taj položaj zove Viverov stav, po zameniku šerifa iz Los Andjelesa, Džeku Viveru, koji je prvi počeo da ga upotrebljava pedesetih godina.

Ali kada policajac obema rukama drži oružje onda ne može da aktivira ručnu radiostanicu da bi pozvao pomoć, što se najčešće čini u takvim slučajevima. Jedan pronalazač iz Džordžije došao je na ideju da u pištolj ugradi senzor i minijaturni predajnik sistema Blutut (Bluetooth).

Ispaljivanje metka iz oružja aktivira senzor koji šalje signal u mali primopredajnik za pojasom policajca. Taj uredjaj ima u sebi čip za precizno odredjivanje položaja na zemlji, uz pomoć satelitskog navigacionog sistema GPS. Istog trenutka, dispečer u policijskoj centrali prima signal sa preciznom lokacijom gde je aktivirano službeno oružje, kako bi mogao da alarmira najbliže patrole.

Ako je hitac ispaljen ali nema potrebe za pojačanjem, policajac može da pošalje poruku za otkazivanje. Pronalazač kaže da uredjaj može da se prilagodi slanju signala preko ručne radiostanice ili preko mobilnog telefona.

XS
SM
MD
LG