Linkovi

Privremeno prekinuta sednica Komisije UN za ljudska prava


Učesnici godišnjeg sastanka Komisije za ljudska prava u Ženevi, saglasili su se da suspenduju rad na nedelju dana, dok se diplomate u sedištu UN u Njujorku trude da postignu dogovor o novom Savetu za ljudska prava koji bi trebalo da nasledi dosadašnju Komisiju.

Saopštavajući odluku, peruanski predsednik Komisije pohvalio je delegate za usvajanje molbe u duhu saradnje i kompromisa. Američki diplomata Velian De Piro takođe je pozdravio suspenziju pregovora.

«Mislim da je to dobar potez u ovom trenutku. To će nam dati više vremena da vidimo šta se dešava u Njujorku i pripremimo se za budući rad».

Zasedanje Komisije je suspendovano kako bi se sačekao ishod specijalnog sastanka Generalne skupštine u Njujorku, gde se očekuje glasanje o uspostavljanju novog Saveta za ljudska prava koji bi zamenio dosadašnju Komisiju. Sjedinjene Države se protive nacrtu rezolucije o tom novom telu, jer smatraju da ne sprečava da članice postanu i zemlje poznate po kršenju ljudskih prava. Većina vlada i organizacija za ljudska prava se ne slažu. Kanadski ambasador u UN u Ženevi, Pol Mejer, izjavio je da veruje da bi poslednje zasedanje Komisije, koje obično traje šest nedjelja, trebalo da traje kraće.

»Posmatramo Komisiju, koja bi mogla da bude poslednja u istoriji, i razmišljamo kako bi to moglo prikladno da se izvede i pomogne da se zatvori ovo posebno poglavlje veoma važne multilateralne priče o ljudskim pravima, za koju se nadamo da će biti poboljšana u budućnosti.»

Mnogi prisutni brinu da izveštaji o kršenju ljudskih prava širom sveta neće biti predstavljeni javnosti, ukoliko Komisija ne bude nastavila svoje zasedanje. Peruanski ambasador i predsednik Komisije, Manuel Rodrigez Kvadros, izjavio je da će od delegata zavisiti da li će specijalnim istražiteljima UN da se odobri da predstave svoje izveštaje.

Ambasador je rekao da je njegovo lično uverenje i lična misija da ustanovi da su svi izveštaji istražitelja saslušani. Ali, naglasio je, konačna odluka zavisi od delegata. On je rekao da će Komisija, ukoliko Generalna Skupština ne donese odluku o novom Savetu za ljudska prava, verovatno nastaviti rad pet nedelja, koliko je ostalo do kraja ovog zasedanja.

XS
SM
MD
LG