Linkovi

Đurović: Punu saradnju sa sudom u Hagu ne zavisi od Crne Gore


Crnogorski ministar za evropske integracije Gordana Đurović ocijenila je da Evropska komisija nema scenario kako da se izbjegne kažnjavanje Crne Gore u slučaju prekida pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Državne zajednice Evropskoj uniji zbog nesaradnje s Hagom.

“Ispunjavanje političkih kriterijuma vezanih za punu saradnju sa sudom u Hagu ne zavisi od Crne Gore. Izgleda da niko u Srbiji u ovom momentu ne može da garantuje da li će se i kada ona ostvariti”, kazala je Đurović.

Ona je navela da su pripreme crnogorskog pregovaračkog tima za novu rundu pregovora planiranih za 5. april veoma intenzivne i da se realizuju prema planu.

Đurović je ocijenila da u pesimistički scenario blokade pregovora sa EU optimizam unosi referendum u maju kada, u slučaju sticanja nezavisnosti, Crna Gora više ne mora da strepi od ispunjavanja političkih kriterijuma vezanih za Hag.

Đurović je podsjetila da je evropski komesar za proširenje Oli Ren krajem februara govoreći u Evropskom parlamentu rekao da EK ima plan B u slučaju nezavisnosti Crne Gore, kao i da bi EU ako bi se to dogodilo konsolidovala dosadašnje rezultate pregovora.

“Ren je kazao da bi EK zatražila novi mandat za pregovore sa Crnom Gorom koji bi počeli na osnovu konsolidovanih rezultata koji su vođeni do tog trenutka sa Državnom zajednicom”, podsjetila je ona.

Đurović je objasnila da to znači da će sve što crnogorski pregovarački tim do sticanja nezavisnosti ispregovara biti vrednovano, a sa novim mandatom nastavljeni pregovori.

Ona je podsjetila da je zbog referenduma 21. maja moguć kraći prekid u pregovorima do definisanja novog mandata za direktne pregovore EU-Crna Gora.


XS
SM
MD
LG