Linkovi

Stejt Department: Milošević odgovoran za nasilni raspad Jugoslavije


U saopštenju Stejt Departmenta povodom smrti Slobodana Miloševića, koje je potpisao portparol Tom Kejsi ističe se da je Slobodan Milošević bio je ključna ličnost odgovorna za nasilni raspad Jugoslavije 1990-ih godina, uključujući i izbijanje dva užasna rata u Bosni i na Kosovu.

“Miloševićeva vladavina je odavno okončana, a SAD podržavaju budućnost srpskog naroda zasnovanu na miru, sigurnosti, prosperitetu i većoj integraciji u evro-atlantsku zajednicu. Stejt Department podseća da se Miloševiću pred Haškim tribunalom sudilo zbog genocida i zločina protiv čovečnosti, i da se sudjenje bližilo kraju.

“Haški sud će ispitati okolnosti njegove smrti, a SAD ovom prilikom ponovo iskazuju podršku radu tog tribunala” zaključuje se u saopštenju Stejt Departmenta.

Klinton: žao mi je što nije dočekao presudu

Bivši američki predsednik Bil Klinton, čija se administracija suprotstavila Miloševićevom režimu, žali što Milošević nije dočekao presudu.

"Žao mi je što suđenje neće biti okončano i žao mi je što Milošević nije priznao i izvinio se za zločine prije smrti. U svakom slučaju, njegovo hapšenje i sušenje poslužiće kao opomena da se teški zločini proticv čovječnosti neće tolerisati", navodi se u izjavi koju je objavila Klintonova njujorška kancelarija.

XS
SM
MD
LG