Linkovi

Solana: Smrt Slobodana Miloševića okreće Srbiju ka budućnosti


Solana: Smrt Slobodana Miloševića okreće Srbiju ka budućnosti

Visoki predstavnik Evropske unije, Havijer Solana ocenio je danas u Salcburgu, povodom smrti Slobodana Miloševića, da se nada da će taj događaj "definitivno okrenuti Srbiju i Crnu Goru gledanju u budućnost". Solana je u prvom kratkom reagovanju na smrt bivšeg predsednika Srbije i SRJ i haškog optuženika, dodao da je "smrt svakog čoveka uvek trenutak žalosti".

"Ja lično sam", rekao je Solana, imao veoma, veoma teške kontakte i odnose s Miloševićem".

"Nadam se, u ovom prvom reagovanju, da će ovaj današnji događaj poslužiti tome da se Srbija i Crna Gora definitivno okrenu gledanju u budućnost", zaključio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku.

Jap de Hop Shefer: Pravda neće sada biti zadovoljena

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer izjavio je danas povodom smrti Slobodana Miloševića da žali što "pravda sada neće biti zadovoljena".

"Žalosno je i u mnogo čemu nezadovoljavajuće, s obzirom na bezbroj žrtava balkanskih ratova, to što pravda sada neće biti zadovoljena", navodi se u kratkom saopštenju iz Brisela.

Ursula Plasnik: U regionu neće biti promena

Šef austrijske diplomatije Ursula Plasnik izjavila je povodom smrti Slobodana Miloševića da u političkom smislu to neće izazvati promene u regionu.

"Odlazak svakog čoveka je sam po sebi tužan. U političkom smislu, to, međutim, nije promena, jer region i Beograd treba da se suoče sa nasleđem prošlosti čiji je i Milosevic bio deo", rekla je Ursula Plasnik na konferenciji za novinare u Salcburgu, gde se oržava ministarska konferencija EU.

Ursula Plasnik, čija je zemlja predsedavajuća EU, rekla je da je to suočavanje veliki izazov za čitav region u kome EU radi na postizanju trajnog mira i pomirenja.

Džek Strou: Srbija da se okrene budućnosti

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džek Strou (Jack Straw) izjavio je povodom smrti Slobodana Miloševića da kao čovek saoseća sa njegovom porodicom, ali da se nada da će njegova smrt pomoći Srbiji da reši probleme sa prošlošću.

Raskid sa prošlošću je jedini načina da se Srbija okrene budućnosti, rekao je šef britanske diplomatije u Salcburgu, gde se nalazi na ministarskom sastanku Evropske unije.

On je dodao da se nada da će Srbija sarađivati s Haškim tribunalom
tribunalom za ratne zločine i naglasio da će ona na putu ka budućnosti imati pomoć EU.

Gorbačov: Hag dozvolio veliku grešku

Poslednji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov izjavio je danas da je Haški tribunal "dozvolio sebi veliku grešku" time što nije omogućio preminulom bivšem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću da dođe na lečenje u Moskvu.

Gorbačov je rekao da bi nakon ovog slučaja, sud "trebalo da razmisli" o svom funkcionisanju.

Potpredsednik Državne dume Ljubov Sliska izjavila je da će ulogu Miloševića u istoriji "oceniti potomci".

Holbruk: Ni suzu neću proliti

Arhitekta Dejtonskog mirovnog sporazuma Ričard Holbruk izjavio je američkoj TV CNN da "neće liti suze" nad smrću Slobodana Miloševića, kojeg je nazvao "sociopatom", odgovornim za stradanje desetina hiljada ljudi na Balkanu.

"Budući da je bio u zatvoru, znalo se da ga sunce više neće obasjati, što je i bilo prikladno, a sada je otišao zauvek", dodao je Holbruk podsećajući da je "proveo sa Miloševićem više vremena nego ijedan drugi zapadnjak".

"Za njim neću proliti niti jednu suzu", rekao je Holbruk.

Reakcije balkanskih lidera

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je izjavio da je "Šteta što Milošević nije doživeo završetak procesa i dobio zasluženu kaznu", a predsednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks samtar da je "balkanski krvnik Slobodan Milošević izbegao sudskoj pravdi".

Slobodan Milošević bio je, po mišljenju slovenačkog šefa diplomatije Dmitrija Rupela, "poslednji oslonac reakcionarnih snaga u Srbiji, čijom se smrću na simboličan način zatvara razdoblje jugoslavenske balkanske katastrofe i dolazi vreme evropske perspektive za Balkan".

Predsednik Republike Srpske Dragan Čavićn smatra da je sa scene otišča "povijesna ličnost - osporavana, kuđena, hvaljena". "U svakom slučaju, odgovor o njegovoj krivici nećemo dobiti od Haškog tribunala", izjavio je Čavić.

Sulejman Tihić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine ocenio je da će Slobodan Milošević biti upamćen kao negativna istorijska ličnost koja je uspela da "posvađa i izolouje srpski narod od ostalih naroda jugoslovenske zajednice, ali i šire".

Albanski premijer Salji Beriša ocenio je da je smrt Slobodana Miloševića "Božija pravedna presuda".

Novoizabrani premijer Kosova Agim Čeku saopštio je da MIloševićeva smrt znači da se on "neće suočiti s pravdom i kaznom za ratne zločine i genocid na Kosovu, u Hrvatskoj i u Bosnu i Hercegovini".

XS
SM
MD
LG