Linkovi

Solana: Mislim da je ključno da odnosi Srbije i Crne Gore nastave da budu konstruktivni


Predsednik Srbije i Crne Gore, Svetozar Marović, susreo se danas u Briselu, neočekivano, sa predsedavajućim bh Predsedništva, Sulejmanom Tihićem , sa kojim je razgovarao o odnosima dve države, ponajprije u svetlu tužbe pred Medjunarodnim sudom u Hagu.

Nakon toga, primio ga je visoki predstavnik EU, Havijer Solana. Oba zvaničnika su nakon skupa potvrdili- Srbiji i Crnoj Gori, bez obzira na ishod referenduma, trebaju specijalne veze koje će podržati evropske aspiracije i Beograda i Podgorice...

U isčekivanju ranije dogovorenog susreta sa visoki predstavnikom i generalnim sekretarom Saveta ministara EU, Havijerom Solanom, predsednik državne zajednice SCG, Svetozar Marović se, na vlastitu inicijativu, susreo sa predsedavajućim Predsedništva BiH, Sulejmanom Tihićem. U neformalnom razgovoru je nezaobilazna tema bila aktuelna tužba BiH protiv SCG pred Medjunarodnim sudom pravde. Ključni stav bh strane je da nema prostora za bilo kakvu vansudsku nagodbu Beograda i Sarajeva. Predsjednik državne zajednice, Svetozar Marović je uveren da razlozi za pokretanje tužbe pripadaju prošlom vremenu, koje ne bi smjelo da dominira odnosima dvije države.

Nakon susreta u Savetu ministara EU sa visokim predstavnikom Havijerom Solanom, predsednik državne zajednice je, zajedno sa svojim domaćinom, ukazao da Srbija i Crna Gora, bez obzira na ishod skorog referenduma, treba da u budućnosti grade specijalne veze. Takav stav odnosa koji će unaprediti zajednička nastojanja da se i Beograd i Podgorica približe Briselu, podržao je i Visoki predstavnik.

Solana: Mislim da je ključno da, bez obzira na rezultat, odnosi Srbije i Crne Gore nasatave da budu konstruktivni. Imali su i imaju duboke i čvrste veze u mnogim oblastima svakodnevnog života- ekonomski i pravno - mnogi Crnogorci žive u Srbiji, a i jedan deo Srba živi u Crnoj Gori. Veze postoje, i to neće da bude raskidano ili presečeno zbog rezultata referenduma. Zato je neophodno da imaju odnose koji su duboki i trebaju takvi da budu. Povrh svega toga, možda najvažnije je zajednički cilj većine naroda u Srbiji i većine naroda u Crnoj Gori je da jednog dana postanu dio evropske porodice. I tu će biti zajednio i milsim da ne bi bio pametan pristup da se sada dele koliko god je to moguće, da bi se kasnije približavali. Mnogo bolje je da , ukoliko bude volja da se podele, da će, na kraju puta, biti zajedno u Evropi".


XS
SM
MD
LG