Linkovi

Pokret za Državnu zajednicu pozvao žene u Crnoj Gori da podrže opstanak SCG


U Crnoj Gori se zahuktva referendumsk kampanja, a sredstva se ne biraju. Pokret za Državnu zajednicu pozvao je danas sve žene u Crnoj Gori da podrže opstanak zajedničke države, ocjenjući da će one »po svojoj prirodi, oštroumnosti i intuiciji« u tom procesu imati posebnu ulogu.

Kako se navodi u saopštenju, u danima kada se odlučuje o budućnosti zajednice Srbije i Crne Gore, žene više nego ikada treba da daju svoj doprinos u izgrađivanju odnosa koji vode ka integracijama prvo među najbližima, a potom i u Evropsku uniju.

Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović optužio je crnogorsku vlast da pokušava da smanji stepen izlaznosti na referendumu kupovinom ličnih karata za koje nudi, kako je naveo, i do hiljadu EUR.

Režimu je potpuno jasno da referendum gubi, pa pokušava na sve moguće načine da smanji stepen izlaznosti jer im ne odgovara visok odziv, tvrdi Popović.

Socijaldemokratska partija pozvala je danas opoziciju da, umjesto paušalnih ocjena o neregularnosti referendumskog procesa koriste pravne mehanizme i sudskim procesom, uz validnu argumentaciju, pokrenu postupak za povredu izbornog procesa.

"Svako naknadno pozivanje na povrede, a da se ne podnese nijedna krivična prijava ili procesuira makar jedan slučaj povrede izbornog prava građanina, gubi na ozbiljnosti i prelazi u traženje alibija za loš izborni rezultat", kaže se u saopštenju.

Evropski izaslanik za crnogorski referendum Miroslav Lajčak, najvjerovatnije večeras ili ujutro, dostaviće predloge za Predsjednika republičke referendumske komisije blokovima za nezavisnost i zajedničku državu.

Prema navodima medija, šef ekspertskog tima Evropske unije Jožef Pandur jedan je od tri kandidata za predsjednika, čiji će glas presuditi u slučaju pat pozicije pri donošenju odluka. Osim Pandura za predsjednika RRK, navodno su predloženi po jedan "Slovenac i Šveđanin.

Prema ranijem dogovoru vlasti i opozicije predsjednika Komisije bira Skupština. On mora biti stranac, poznavati izbornu problematiku i govoriti naš jezik.


XS
SM
MD
LG