Linkovi

Alberto Gonzales tvrdi da SAD ne muče zatvorenike


Američki sekretar za pravosuđe je priznao da su u tretmanu izvesnog broja zatvorenika zarobljenih u ratu protiv terora načinjene određene greške, ali je poručio evropskoj javnosti da Sjedinjene Države ne muče zatvorenike i da će kazniti svakog ko to učini. Iz Londona se javio dopisnik Glasa Amerike Majkl Dradž.

Sekretar za pravosuđe Alberto Gonzales, u Instititu za strategijske nauke u Londonu, govorio je o potrebi međunarodne saradnje u borbi sa teroristima. Gonzales je doputovao u London posle serije osuda američke taktike u ratu sa terorizmom od strane evropskih organizacija za praćenje stanja ljudskih prava, pojedinih evropskih političara i Ujedinjenih nacija. Gonzales je priznao da je bilo izvesnih koraka nazad u borbi sa radikalnim islamistima, kao što je zlostavljanje zarobljenika u iračkom zatvoru Abu Graib, ali je naglasio da su počinioci kažnjeni i da ratne okolnosti nisu uobičajene.

«Da li smo pravili greške? Jesmo, grešili smo. Ali radi se o veoma složenoj pretnji Sjedinjenim Državama. Suočavamo se sa stvarima koje nikada ranije nismo videli, sa opasnošću kakvu nikada nismo videli.»

Gonzales je rekao da želi da ispravi utisak da Sjedinjene Države u borbi protiv terorizma gaze ljudska prava i međunarodne zakone.

«Brine me što u Evropi možda ima i onih koji veruju da Sjedinjene Države ne poštuju vladavinu zakona. To me posebno onespokojava kao sekretara za pravosuđe Sjedinjenih Država, zbog toga što dobro znam našeg predsednika. Ponajem ga veoma dobro. Znam da on veruje u vladavinu zakona i očekuje da se svako u njegovoj administraciji priklanja našim zakonskim obavezama.»

Gonzales je rekao da Sjedinjene Države definišu mučenje kao – kako se doslovno izrazio – «namerno nanošenje teških mentalnih ili fizičkih patnji», istakavši da shvata da drugi ljudi mogu da imaju niži prag u pogledu toga šta je mučenje.

On nije hteo da komentariše određene primere prekršaja u vojnom zatvoru u Zalivu Gvantanamo na Kubi, kao što je plašenje davljenjem u vodi, a pitanja o korišćenju pasa za maltretiranje zatvorenika u Gvantanamu je preusmerio na Sekretarijat za odbranu.

Sekretar za pravosuđe Alberto Gonzales je istakao da međunarodno pravo nije pisano za odbranu od transnacionalnih pretnji terorista koji ne zastupaju nijednu određenu zemlju i zaključio da se postavlja pitanje da li povlastice i prava zatvorenika koje sadrži Ženevska konvencija načinjena pre 56 godina, imaju smisla u sukobu sa teroristima 21. veka.

XS
SM
MD
LG