Linkovi

Tužilac Kolb: Šverc cigareta uz znanje i odobrenje vlasti u Crnoj Gori i Srbiji


Državno tužilaštvo u Augsburgu potvrdilo je danas da se među licima protiv kojih je, posle devetogodišnje istrage, podignuta optužnica zbog umešanosti u šverc cigareta preko Crne Gore, nalazi i jedna osoba iz Srbije i navelo da se sve dešavalo uz znanje i odobrenje vlasti u Crnoj Gori i Srbiji.

Prema navodima višeg državnog tužioca Hansa Jirgena Kolba, optužnica podignuta u 2005. godini ovog ili naredno meseca trebalo bi da mu se vrati na ponovni uvid, pošto su je razmotrili branioci optuženih. Do sredine godine bi potom sud u Augsburgu trebalo da odluči da li će prihvatiti optužnicu ili ne.

Optužnica je podignuta protiv trojice Švajcaraca, jednog Srbina, jednog Španca i jednog Nemca. Oni se terete za šverc cigareta preko Crne Gore, pranje novca i udruživanje radi kriminalnih radnji čime su Evropskoj uniji (EU) naneli štetu od najmanje 10,2 milijarde evra.

"Sve se dešavalo uz znanje i odobrenje vlasti u Crnoj Gori i Srbiji", rekao nam je u telefonskom razgovoru tužilac Kolb.

U optužnici državnog tužilaštva u Augsburgu navodi se i da je jedan od optuženih Švajcaraca, koji je vukao konce ove švercerske afere, nekadašnjem ministru finansija Crne Gore Predragu Goranoviću za "usluge" uplatio na račun na Kipru dva do tri miliona evra. Tužilac Kolb uveren je, kako nam je rekao, da je afera koju u Nemačkoj nazivaju Montegro-Connection, "do sada najveći slučaj prevare u Evropi". Tužilaštvo u Augsburgu i carinske vlasti u gradu Lindau posebno su se u sastavljanju optužnice usredsredili na jedan transport cigareta, za koji je dokazivo da je išao preko ovog regiona na južnoj

Prema obaveštenju tužilaštva, sada optužena grupa je osumnjičena da je švercovala cigarete, pretežno marki "Vinston" i "Marlboro", preko Crne Gore, uglavnom u vreme sankcija izmedju 1992. i 1995. i potom od 1998. do 2001. godine.

Neoporezovane cigarete su, smatra tužilaštvo, uz lažne račune, švajcarski šefovi ovog "biznisa" najpre dostavljali u Crnu Goru, u luku Bar. Za policijsku zaštitu transporta u Crnoj Gori su crnogorskoj vladi na ime "licenci", sada optuženi platili oko 300 miliona dolara. Potom su cigarete iz Bara, gliserima bile upućivane u Italiju i odatle na "crno tržište" zapadne Evrope.

Posao je bio tako unosan, ocenile su carinske vlasti uključene u istragu, da je nakon ukidanja embarga 1995. u borbama za podelu preostalog "kolača" ubijeno između 50 i 60 osoba. Najpoznatija žrtva bio je sporni jugoslovenski poslovni čovek Vladimir Vanja Bokan koji je u jesen 2000. godine sa 25 pucnjeva ubijen u Atini. Nemački istražni organi ranije su izneli pretpostavku da je Bokan ubijen u Atini nakon što je nagovestio spremnost da objavi detalje o umešanosti tadašnjih vlasti Crne Gore i Srbije u šverc cigareta, a tužilac iz Augzburga već ranije je saopštio da raspolaže odgovarajućim izvodima iz Bokanovog dnevnika.

Na pitanje da li je optuženi Srbin osoba sa kriminalne scene ili više iz političkih krugova u Srbiji, tužilac je rekao tek da je "reč o osobi koja je svakako bila uključena u mahinacije vlasti" i čije se ime pominje u izveštaju istražne komisije crnogorskog parlamenta o duvanskoj aferi od pre nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG