Linkovi

Milan Babić počinio samoubistvo u pritvoru Haškog tribunala u Sheveningenu


"U nedelju, 5. marta, oko 18.30, Milan Babić, pritvoreni svedok, pronađen je mrtav u svojoj ćeliji u pritvorskoj jedinici UN u Sheveningenu", piše u kratkom saopštenju Tribunala. Holandske vlasti su, po saopštenju, odmah sprovele istragu kojom je utvrdjeno da je uzrok smrti samoubistvo, posle čega je o tome obaveštena i Babićeva porodica.

Predsednik Tribunala Fausto Pokar (Pocar) naredio je istragu, zaključuje sud u saopštenju. Babić je jutros trebalo da nastavi svedočenje protiv svog nekadašnjeg saradnika Milana Martića koga je u prvom delu iskaza, započetog 15. februara, teško optužio za progon Hrvata iz Kninske Krajine.

Sudije su nakratko sa zastupnicima odbrane i optužbe ušli u sudnicu, zatim zatvorili sednicu koja je okončana posle nekoliko minuta. Babić je bio osuđen na 13 godina zatvora pošto je 2003. priznao krivicu za progon Hrvata iz Kninske krajine 1991-92, kada je on bio premijer SAO Krajine. Tribunal, međutim, nikada nije objavio gde Babić služi kaznu, što je u slučajevima drugih osuđenika
uobičajeno.

Babić je u decembru 2002. pred Tribunalom svedočio u korist optužbe protiv bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića. Tribunal je ubrzo obelodanio optužnicu protiv njega, a on se dobrovoljno predao, nagodio sa Tužilaštvom i priznao krivicu. Pošto je osuđen, Babić je svedočio i protiv Momčila Krajišnika, a u toku je bilo njegovo svedočenje protiv Milana Martića.

Biografija Milana Babića

Babić je rođen 26. februara 1956. godine u selu Kukor kod Knina. Diplomirao je 1981. na Stomatološkom fakultetu u Beogradu.

Član Srpske demokratske stranke (SDS), osnovane 1990. u Kninu, postao je uoči prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj. Bio je predsednik Odbora SDS-a za Knin i šef izbornog štaba stranke na tim izborima. SDS je osvojila ubedljivu pobedu u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, a Babić je izabran za predsednika opštine Knin.

Nakon dolaska na vlast FranjeTuđmana i njegove partije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), došlo je do pobune krajiških Srba u Hrvatskoj. U junu 1990. osnovana je Srpska autonomna oblast (SAO) Krajina, čiji je predsednik i premijer bio Milan Babić.

SAO je proglašena za Republiku Srpsku Krajinu (RSK), nakon što je Evropska zajednica u decembru 1991. najavila međunarodno priznanje Hrvatske. Babić je ponovo izabran za predsednika i premijera RSK.

Sa te funkcije je smenjen po nalogu iz Beograda 1992. nakon što je odbio da prihvati mirovni plan Sajrusa Vensa, koji je predviđao "status quo" u srpskim enklavama u Hrvatskoj i dolazak međunarodnih snaga, odnosno "plavih šlemova" na linije sukoba.

SDS se sredinom 1992. pocepala na umereno krilo, na čelu sa Jovanom Raškovićem i radikalno, Babićevo krilo. Babić je bio kandidat za predsednika RSK na prvim parlamentarnim i predsedničkim izborima 12. decembra 1993. kada je ubedljivo pobedio Milana Martića. Kako je Beograd odbio da prizna rezultate tih izbora, novi izbori održani su 23. januara naredne godine i na njima je kandidat lojalan Beogradu Milan Martić postao predsednik, a Borislav Mikelić premijer.

Kada je krajem jula smenjen predsednik vlade Mikelić, na tu funkciju je izabran Milan Babić, koji je potom u Kninu potpisao plan Z-4. Babić je sa porodicom došao u Beograd uoči hrvatske akcije "Oluja", započete 4. avgusta 1995, koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba u SR Jugoslaviju i Republiku Srpsku. Izbeglički život Babić je nastavio u beogradskom predgrađu Batajnica, gde je na imanju rođaka gajio živinu.

Haški tribunal je 18. novembra 2003. obelodanio optužnicu protiv Milana Babića. Njemu se na teret stavljaju zločini nad hrvatskim civilnim stanovništvom, uključujući i ubistvo stotine Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva u više sela u Krajini od 1. avgusta 1991. do 15. februara 1992. godine.

Nakon sporazuma sa tužilaštvom, Babić je 27. januara 2004. priznao krivicu za zločine protiv čovečnosti nad hrvatskim civilima 1991-92. Tužilaštvo je zauzvrat odustalo od preostale četiri tačke optužnice koje ga terete za kršenje zakona i običaja rata.

Haški tribunal je 28. juna 2004. osudio Babića na 13 godina zatvora.

U februaru ove godine Babić je svedočio na strani optužbe u procesu koji se pred Haskim sudom vodi protiv Milana Martića, koji je optužen za ratne zločine nad nesrbima u RSK i zapadnoj Bosni 1991-95. i raketni napad na Zagreb u maju 1995.

Oženjen je Dušankom sa kojom ima sina Stefana i kćerku Jelenu.


XS
SM
MD
LG