Linkovi

Ranđelović: Osnovne slobode Srba i nealbanaca dovedene u pitanje


U Vašingtonu je protekle nedelje započela distribucija DVD izdanja dokumentarnih filmova o stradanju Srba i nealbanaca na prostoru Kosova i Metohije, pod nazivom «Diplomatija srca». Autor i producent filmova je Ninoslav Randjelović, a oni pokrivaju dogadjaje od 1998, uoči NATO intervencije, pa do septembra 2005. Distribuciju u SAD je na sebe preuzela ambasada SCG u Vašingtonu.

Kratki dokumentarni filmovi obuhvaćeni ovim izdanjem po oceni autora nude ubedljivi dokaz da standardi na Kosovu do sada nisu ispunjeni, da se povratak raseljenih opstruira, a da obećanja obnove uništenih kuća i crkava u velikoj meri nisu ispunjena. Štampanje i distribuciju u Americi omogućile su donacije uglednih pojedinaca srpskog porekla u SAD i Kanadi, a diskovi će biti dostavljeni kancelarijama američkih kongresmena i senatora koji su članovi komiteta za spoljnu politiku, bezbednost ili ljudska prava, članovima srpskog kokusa, kao i Kongresnoj biblioteci, te institutima i organizacijama koje se bave područjem Balkana. Autor filmova Ninoslav Randjelović ukazuje da ove godine prikazivanje takvih filmova u što širim krugovima ima poseban značaj.

NINOSLAV RANDJELOVIĆ: Upravo sada kada počinje zvanični deo razgovora o budućem statusu i kada je jedna od centalnih tema status ljudskih prava, standardi život ljudi na terenu, mislim da je najidealnija okolnost da barem sada probamo da uradimo ono što ovih godina nismo činili dovoljno a to je da svet upoznamo sa realnošću na terenu i faktičim problemima sa kojima se suočavaju preostali Srbi i nealbanci u ovom regionu. Putujući svojim automobilom po Kosovu, Randjelović, koji je član Saveta za Kosovo i Metohiju je proteklih godina, kako kaže, bez pristrasnosti, beležio sudbine preostalih Srba i nealbanca na Kosovu. On smatra da u domaćoj i svetskoj javnosti postoji intersovanje za činjenice sa terena, ali da je potrebno intenzivnije i osmišljeniji medijski prezentovati dokumentovana svedočanstva o životu na Kosovu. Takvi napori ne smeju biti prepušteni dobroj volji pojedinaca, ističe Ninoslav Randjelović.

NINOSLAV RANDJELOVIĆ: Osnovne slobode Srba i nealbanaca dovedene u pitanje i ne treba gubiti tu više reči, ali ja i dalje insistiram na tome da je važno kako danas govorimo o problemima na KiM, ako govorimo slikom, istinom, činjenicom, šanse su da možda nešto učinimo. Produkciju filma «Diplomatija srca» pomogla je vlada Republike Srbije, koja je na posebnoj veb stranici objavila Randjelovićeve dokumentarne filmove. Njegovi radovi su do sada predstavljeni publici na političkim i akademskim skupovima u Vašingtonu, Njujorku, Čikagu, Bostonu, kao i više evropskih prestonica, a takodje su prikazani na medjunarodnim filmskim festivalima. No, umesto analiza umetničkog aspekta, Randjelović kaže da u centru pažnje treba da bude značaj tih filmova kao dokumentovanog dokaza o teškim problemima koje je njegova kamera beležila na terenu.

XS
SM
MD
LG