Linkovi

Soren Jesen Petersen se neće mešati u proces izbora mandatara nove kosovske vlade


Uprkos apelima Beograda na šefa UNMIK-a da spreči imenovanje Agima Čekua, bivšeg komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa, za novog kosovskog premijera, Soren Jesen Petersen je u razgovoru sa dopisnikom Glasa Amerike Berijem Vudom jasno stavio na znanje da se neće mešati u taj proces.

Beograd je izrazio veliku zabrinutost zbog toga što je Agim Čeku, koga Srbi smatraju ratnim zločincem, imenovan za mandatara nove kosovske vlade. Vlasti Srbije je u petak zatražila od šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena da ne dozvoli izbor Čekua za premijera. U razgovoru za Glas Amerike, Jesen-Petersen je rekao da je očekivao snažan protest Beograda, ali je jasno nagovestio da neće sprečavati Čekua da zauzme taj položaj.

«On ima mnoštvo preporuka, i već znam, posle brojnih razgovora sa njime, da će se u značajnoj meri fokusirati na pitanja položaja manjina na Kosovu. Vladi Srbije se taj izbor možda ne dopada danas, ali dopašće im se ono što će videti za mesec ili dva».

Smena kosovskog premijera dogodila se u osetljivom trenutku, s obzirom na to da su pregovori srpske i albanske strane započeli prošlog meseca a nastavljaju se 17. marta. Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a za razgovore o kosovu, Marti Ahtisari, izjavio je da ne očekuje da će promena vlade u Prištini uticati na pregovore. Čeku je inače u petak počeo konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih partija o formiranju nove vlade.

XS
SM
MD
LG