Linkovi

Santjago Kalatrava predstavio svoje poznate projekte u Metropoliten muzeju


Santjago Kalatrava, projektant Tranzitnog čvorišta Svetskog trgovinskog centra i luksuznih apartmana u Njujorku, predstavio je svoje poznate projekte u Metropolitenskom muzeju.

Na izložbi pod naslovom «Santjago Kalatrava: skulptura u arhitekturi», predstavljen je veliki broj njegovih maketa, crteža i kamenih i bronzanih skulptura. Model i crteži budućeg Tranzitnog centra će sigurno da izazovu najveće interesovanje javnosti. Lučke vlasti, vlasnik zemljišta na kojem je objekat, jedina su agencija koja je do danas završila neki konkretni objekat na tom prostoru - izgradile su 2003. privremenu železničku stanicu.

Prošle jeseni je počeo rad na stalnom objektu Tranzitnog centra koji je projektovao Kalatrava. Autor kaže da ga je inspirisao simbol golubice i da se nada da će zgrada biti lepa i puna svetlosti.

«Pre svega, Njujork je stoprocentno grad našeg vremena. Ipak, on nosi i sećanje na nekoliko prethodnih naraštaja, koji nam daju veliku lekciju o tome šta znači praviti civilne spomenike, kao što su Central park, stanica Grand central, mnoštvo drugih fantastičnih spomenika u gradu, među kojima su i mostovi, kao što je Verazano, Bruklinški most, ili Most «Džordž Vašington» i mnogi drugi, jer je ovo i grad mostova. Prema tome, grad ima tradiciju građenja funkcionalnih građevina i spomenika. Mi smo sa našom stanicom hteli da se uklopimo u tu tradiciju stvaranja velikih civilnih memorijala», kaže španski arhitekta.

Pored Tranzitnog centra, Kalatrava je projektovao i treba da počne izvođenje najmanje još tri važna objekta u Sjedinjenim Državama: mosta u Dalasu, jedne stambene zgrade u Saut stritu u Njujorku i jednog oblakodera u Čikagu.

XS
SM
MD
LG