Linkovi

Guverner Luizijane pogrešno informisala Belu kuću o stepenu ozbiljnosti Katrine


Još jedan video snimak na kome se vidi kako su američke nadležne službe, Federalna agencija za krizne situacije i administracija reagovali na uragan Katrina - dospeo je u javnost. Iz snimka se vidi da je guverner Luizijane Ketlin Blanko pogrešno informisala Belu kuću o stepenu ozbiljnosti krize u Nju Orleansu.

Video snimak pokazuje konfuziju sa kojom su se vladini zvaničnici suočavali oko dva sata nakon što je uragan Katrina prešao iznad granice Luizijane i Misisipija. Visoki zvaničnik Bele kuće pitao je guvernera Luizijane Ketlin Blanko kakva je situacija sa nasipima.

«Stalno dobijamo izveštaje da u nekim mestima voda probija nasipe. Mislim da ti izveštaji nisu potvrdjeni, i da nasipi nisu probijeni. U ovom trenutku nema probijanja, ali bi situacija mogla da se promeni», rekla je Ketlin Blanko.

Zapravo, gotovo u isto vreme, jedan zvaničnik FEMA-e primio je izveštaj o tome da je najmanje jedan nasip popustio. Ta informacija nije stigla do Bele kuće skoro do ponoći. Iako je tadašnji direktor FEMA-e Majkl Braun kritikovao lokalne i državne funkcionere zbog njihovog reagovanja na katastrofu, on je izgovarao pohvale na račun Ketlin Blanko.

«Ovde u Luizijani se veoma dobro radi, guverner Blanko, vi imate zaista dobar tim, i oni odlično obavljaju svoj posao», tada je izjavio Braun. On je takodje opisao na koji način predsednik Buš prati razvoj situacije.

«On očito mnogo gleda televiziju i imao je odredjena pitanja o Superdomu, pitao je o izveštajima o probijanju nasipa, i bolnicama. Veoma je angažovan i postavlja zaista dobra pitanja koja bih i očekivao da će postaviti».

Demokrate i dalje zahtevaju da nezavisna komisija ispita vladino reagovanje na katastrofu. Medjutim, zakonodavci nadležni za Meksički zaliv kažu da imaju druge prioritete – da pomognu žrtvama uragana da stanu na noge i pripreme se za sledeću sezonu uragana – koja počinje 1. juna.

XS
SM
MD
LG