Linkovi

Komandant koalicionih snaga smatra da je kriza u Iraku prošla


Američki komandant koalicionih snaga u Iraku, general Džordž Kejsi, rekao je da je prošla kriza izazvana podmetanjem eksplozija u šiitsku džamiju u Samari, pre deset dana, i da nasilje u odgovor na to nije bilo tako rasprostranjeno kao što je objavljeno u nekim izveštajima.

Procena generala Kejsija o bezbednosnoj situaciji u Iraku bila je kratka:

”Uveren sam da je krizni deo prošao.“

General Kejsi je rekao da je najžešće nasilje bilo usredsredhjeno na Bagdad i Basru, a da je u ostatku zemlje bilo malo ili ni malo nasilja. On je dodao da su se mnogi izveštaji o napadima na džamije pokazali netačnim i da su teža oštećenja pretrpele samo dve ili tri džamije, da je poginulo oko 350 iračkih civila i da je bilo svega oko 20 demonstracija sa više od hiljadu učesnika, i to bez većeg nasilja. General Kejsi je takodje rekao da su iračka vlada i snage bezbednosti preuzele vodeću ulogu i da su dobro reagovale na krizu, za razliku od incidenata ranijih godina. Komandant koalicionih snaga odbacio je tvrdnje da je Irak na ivici gradjanskog rata:

”Sve je moguće, ali dok su koalicione snage na terenu, dok saradjuju sa iračkim snagama bezbednosti i dok je ogromna većina iračkog naroda predana osnivanju vlade nacionalnog jedinstva, u šta sam čvrsto uveren, mislim da su šanse da se to dogodi prilično male.“

Američki general je izneo uverenje da je za bombardovanje džamije u Samari odgovorna Al-kaida ili neka njoj bliska grupa, ali je dodao da istraga iračkog ministarstva unutrašnjih poslova još nije završena. On je dodao da je pojačao straže kraj verskih objekata. U novinskim izveštajima kaže se da obaveštajne agencije upozoravaju na mogućnost takvih napada narednih dana, ali general Kejsi to nije potvrdio, rekavši samo da on takve obaveštajne izveštaje stalno prima. Američki general je rekao kako veruje da koalicija ima još najmanje godinu dana posla u Iraku, dodajući da je njen najvažniji cilj slabljenje pobune do nivoa na kome bi iračke snage same mogle da je drže pod kontrolom.

XS
SM
MD
LG