Linkovi

Abas: Al Kaida deluje na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze


(file photo)" hspace=2 src="/serbian/images/ap_Palestinian_Abbas_File_210.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Izraelski i palestinski lideri tvrde da su se medjunarodni teroristički ekstremisti infiltrirali na palestinske teritorije. Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da teroristička mreža Al Kaida deluje na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Abas je u intervjuu «Al Hajatu», listu na arapskom jeziku koji izlazi u Londonu, rekao da nije očekivao da će grupa koja stoji iza terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. uspeti da stekne uporište na palestinskim teritorijama, dodavši da infiltracija Al Kaide može da uništi ceo region. Izraelski funkcioneri kažu da je ovakav razvoj situacije poražavajući, ali da se mogao očekivati, posle pobede radikalne islamističke grupe Hamas na palestinskim parlamentarnim izborima u januaru. Vršilac dužnosti izraelskog premijera, Ehud Olmert, izjavio je da elementi medjunarodnog terorizma nastoje da prošire svoj uticaj do područja koja se graniče sa Izraelom. Olmert je, medjutim, dodao da Izrael zna kako će se suočiti sa tom pretnjom, kao i sa eskalacijom napada od strane Palestinaca.

«Neće biti ograničenja u pogledu delovanja izraelskog vojnog sistema i sve mere potrebne protiv terorizma biće preduzete gvozdenom pesnicom,» rekao je šef izraelske vlade.

Izraelski bezbednosni funkcioneri upozoravaju na mogući novi talas terorističkih napada pred parlamentarne izbore zakazane za 28. mart, što bi moglo da umanji veliku prednost koju trenutno ima stranka Kadima, koju predvodi Ehud Olmert. Prema najnovijoj anketi, podrška toj stranci je opala na do sada najniži nivo otkako je osnovana prošlog novembra - Kadima bi osvojila 37 od ukupno 120 mesta u izraelskom parlamentu - Knesetu, u poredjenju sa 44, prema rezultatima pre dve nedelje. Uprkos tome, ratoborni rival Ehuda Olmerta, bivši premijer Benjamin Netanjahu, nije pridobio veću podršku. Njegova desničarska stranka Likud bi, prema istoj anketi, osvojila samo 15 poslaničkih mesta u Knesetu.

XS
SM
MD
LG