Linkovi

Estrogen smanjio rizik za žene u pedesetim godinama


Za većinu žena koje se suočavaju sa menopauzom, još je nejasno da li će korist od hormonske terapije povećati rizik. Međutim, za jednu grupu, odluka bi sada mogla da bude lakša.

Milioni žena u post-menopauzi prestalo je sa hormonskom terapijom nakon što je pre dve godine završeno veliko istraživanje, kada su naučnici ustanovili da kombinovanje hormona estrogena i progestina kod žena povećava opasnost od obijanja srčanog udara. Kao rezultat, mnoge žene sada pate od toplotnih udara, noćnog znojenja i nesanice, sudeći prema lekarki Lili Nahtigal, koja vodi Odeljenje za žensko zdravlje Medicinskog fakulteta Njujorškog univerziteta.

«Mnoge pacijentkinje u mojoj praksi su bile veoma zabrinute, ali su prestale da brinu bez obzira što su imale valunge», kaže ova lekarka.

Podaci koji povezuju hormonsku terapiju sa srčanim napadom ne postoje za posebna godišta ili posebne terapije. Međutim, istraživači su ponovo ispitali deo studije koji se odnosi na žene koje su imale histerektomiju i uzimale samo estrogen i ustanovili da one nisu imale povećan rizik od srčanog napada, tako da izgleda da je estrogen u stvari smanjio rizik za žene u pedesetim godinama. Jedna od koautora studije je Džoen Menson iz Bolnice Brigam i žene u Bostonu.

«Ima sve više dokaza da bi vreme za započinjanje hormonske terapije moglo da bude glavni faktor. Godine i vreme posle menopauze, mogli bi da utiču na krajnji rezultat hormonske terapije», kaže Džoen Menson.

Istraživanje je pokazalo da žene u pedesetim godinama, koje su uzimale estrogen, samo imaju smanjen rizik od srčanog udara i 45 odsto manji rizik u postupcima kao što je ugradnja baj-pasa ili čišćenje zapušenih arterija. Hormonska terapija je još uvek teška odluka za žene kao što je pedesetjednogodišnja Kendis Talmadž koja je odlučila da pokuša.

«Mogu da kažem da osećam poboljšanje od hormona. Ali, naravno, biću i dalje oprezna i sigurna sam da mi ne čine loše», kaže Kendis Talmadž.

Mnoge studije koje su u toku, posebno se bave istraživanjem mlađih žena sučenim sa menopauzom, upotrebom hormonske terapije i rizikom od srčanih oboljenja. U međuvremenu, lekari preporučuju ženama koje su na hormonskoj terapiji zbog olakšavanja menopauze, da uzimaju što manje doze u što kraćem intervalu.

XS
SM
MD
LG