Linkovi

Prvi slučaj ptičijeg gripa u Srbiji-Bački Monoštor proglašen zaraženim mestom


Nadležne veterinarske službe u Srbiji ustanovile su da je labud nađen u Velikom bačkom kanalu u okolini Sombora uginuo od ptičijeg gripa izazvane tipom virusa H5.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, nakon što se posumnjalo na virus ptičijeg gripa, uginuli labud je analiziran u Naučno-veterinarskom institutu u Novom Sadu. Analize su urađene i u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu gde je potvrđeno da je uzrok uginuća ptičiji grip. Uzorci uginule ptice biće poslati u Englesku u referentnu svetsku laboratoriju, dok će istovremeno u Srbiji biti preduzete sve mere za sprečavanje širenja te bolesti. To je prvi slučaj ptičjeg gripa na teritoriji Srbije.

Bački Monoštor proglašen zaraženim mestom

Bački Monoštor, mesto u somborskoj opštini, od danas je proglašeno zaraženim mestom, a sve u zoni od deset kilometara od tog mesta je ugroženo područje, rekla je načelnik republičke Veterinarske inspekcije i Uprave za veterinu Sanja Ćelebičanin. Ona je na konferenciji za novinare održanoj u tom mestu precizirala da će se tokom popodneva istaći u tim zonama vidne oznake i table kao i punktovi sa dezinfekionim sredstvima.

Uginuli labud pronadjen je 28. februara u vikend naselju "Adica", na kanalu Dunav-Tisa-Dunav kod Bačkog Monoštora.

Više informacija na adresi: www.voanews.com/serbian/avian_flu.cfm


XS
SM
MD
LG