Linkovi

U Madridu uhapšen Veselin Vukotić


Španska policija uhapsila je u Madridu Veselina Vukotića, koji bi mogao da bude važan svjedok na suđenju bivšem srpskom i jugoslovenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, pred međunarodnim sudom i Hagu.

Vukotić, nekadašnji vlasnik novosadskog kazina “Rojal”, osumnjičen je da je 25. februara 1990. godine u Briselu ubio istaknutog kosovskog disidenta i aktivistu za zaštitu ljudskih prava Envera Hadrijua.

Policija u Belgiji tvrdi da Hadriju u trenutku smrti nosio dokumente koji su ukazivali na povezanost Miloševića sa velikim brojem ubistava - vjeruje se više od 30.

Vukotić uhapšen na osnovu međunarodne potjernice Belgije koja ga traži zbog ubistva Hadrijua i naloga Srbije i Crne Gore koja ga tereti za dva ubistva počinjena u bivšoj SR Jugoslaviji.

Uhapšen je na madridskom aerodromu sa hrvatskim pasošem i vozačkom dozvolom na ime Ludvig Bulić. Bio je u bjekstvu punih 16 godina. Policija vjeruje da je živio u Barseloni.

Tajni svjedok C-48 ranije je na suđenju Slobodanu Miloševiću pominjao Vukotića kao osobu koja je prije rata, kao saradnik Službe državne bezbjednosti bila profesionalni ubica. U njegovom kazinu Rojal su se prema tom svjedoččnju okupljali Miloševićevi najbliži saradnici – Kertes, Stanišić, Simatović i drugi.

Vukotić je blisko sarađivao sa osobama iz podzemlja, poput Darka Ašanina, koji je – prema svjedočenju C-48 od srpskog DB-a imao različita zaduženja – od transporta velikih količina heroina u Hrvatsku do pokušaja izazaivanja nemira u Crnoj Gori uoči predsjendičkih izbora 1997. godine.

XS
SM
MD
LG