Linkovi

Galjak: EU u poptunosti podržava inicijativu koju je izneo Miroslav Lačak


Povodom referenduma u Crnoj Gori, portparol visokog predstavnika EU Kristina Galjak je saopštila:

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, Havijer Solana, ukazao je da je neophodno postizanje sporazuma između crnogorske vlasti i opozicije o modalitetima referenduma, da bi to izjašnjavanje građana bilo održivo i legitimno. EU u poptunosti podržava inicijativu koju je, u vezi sa referendumom, izneo ambasador Miroslav Lačak. Zato je današnja pozitivna odluka crnogorske opozicije, o predloženom zakonskom paketu, značajan korak u dobrom pravcu. Slična odluka vladajuće koalicije bi trebala da omogući da referendumski proces odmah bude pokrenut, uz pomoć i punu evropsku podršku. – kaže se u saopštenju.

Glavni odbor SNP jednoglasno prihvatio mišljenje Evropske unije

Glavni odbor Socijalističke narodne partije jednoglasno je prihvatio mišljenje Evropske unije o ključnim pitanjima koja se odnose na Zakon o referendumu o državno-pravnom statusu Crne Gore, saopšteno je danas nakon sednice najvišeg tela stranke.

"SNP prihvata da referendum bude održan istovremeno sa redovnim izborima za lokalni parlament i predsednika opštine 14. maja ove godine, da bude postavljeno jedno referendumsko pitanje, kao i da potrebna većina za izglasavanje nezavisnosti bude 55 odsto od važećih listića", navodi se u saopštenju.

GO SNP-a zaključio je da svi politički subjekti koji se zalažu za Državnu zajednicu Srbija i Crna Gora tokom referendumskog procesa treba da djeluju koordinirano i jedinstveno.


XS
SM
MD
LG