Linkovi

Zvaničnici u Briselu nemaju novih saznanja o hapšenju Ratka Mladića


U NATO odbijaju bilo kakvu umešanost u navodu jučerašnju akciju na terenu, dok iz evropskih institucija upozoravaju da vreme za predaju Mladića Hagu ističe.

Zvaničnici u NATO savezu ne žele da komentarišu navode o pregovorima ili hapšenju Ratka Mladića- ne posjeduju ništa od informacija koje bi mogle da razbistre nepoznanicu sudbine obećanja vlasti u Beogradu da će Hagu predati sve optužene za ratne zločine, uključujući i nekadašnjeg zapovednika snaga bosanskih Srba, optuženog za genocid u BiH.

Prema tvrdnji zvaničnika Alijanse, u čijoj nadležnosti je "zapadnobalkanski dosje", sa NATO strane nema novih elemenata u "slučaju Mladić" - i oni, u briselskom sedištu Saveza, poput ostatka javnosti, vesti prate putem medija, očekujući skoro razrešenje.

U medjuvremenu, ponavlja poruka ambasadora članica vojnog saveza da se od SCG, ali i od vlasti u RS očekuje da u najskorije vreme ispune medjunarodnu obavezu saradnje sa Haškim sudom, i tako otvore mogućnost pridruživanja Alijansi.

U krugovima bliskim visokom predstavniku EU, Havijeru Solani, uporno naglašavaju da, kada je reč i o Mladiću i o Karadžiću, beguncima treba jasno staviti do znanja da se izbegavanje pravde neumitno bliži kraju. To tvrdi i šef Solaninog kabineta, Kristina Galjak:

"Karadžić i Mladić i ostali optuženi za ratne zločine ne mogu nastaviti sa begom. Moraju osetiti, što je i istina, da se mreža zatvara i steže. U svakom slučaju, nastavak izbegavanja pravde nema budućnosti. Moraju se predati ili svi koji imaju informacije, znaju gde se kriju, da to i prenesu vlastima kako bi bili uhapšeni i prebačeni u Haški sud".

Vreme, u svakom slučaju, ističe - u naredni ponedeljak komesar za proširenje, Oli Ren podnosi izveštaj šefovima diplomatije EU o saradnji SCG sa Hagom - ako do tada Mladić ne bude u Sheveningenu, Beograd će se suočiti sa mogućim prekidom pregovora sa Briselom, kao direktnom posledicom neispunjavanja medjunarodne obaveze. Takvu mogućost je komesar najavio nakon poslednjeg susreta sa glavnom tužiteljicom Tribunala, Karlom del Ponte:

"Ako ne budemo u mogućnosti da vidimo snažan napredak u saradnji sa Hagom, to će svakako imati ekstremno negativne posledice na tok pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju izmedju EU i Srbije".


XS
SM
MD
LG