Linkovi

Đukanović: Iluzija je verovati da će se Crna Gora odreći samostalnosti


Crnogorska Vlada zatražila je od briselske administracije da evropski ministri dodatno razmotre predlog da je za validnu odluku na crnogorskom referendumu potrebna većina od 55 odsto izašlih birača.

U pismu upućenom evropskim zvaničnicima se ukazuje da taj predlog diskriminiše jednakost građana u njihovom izbornom pravu pri čemu glas pristalice zajedničke države vrijedi više od glasa zagovornika crnogorske nezavisnosti.

Crnogorski zvaničnici naglasili su i da predložena većina nikada do sada nije bila primijenjena u demokratskoj evropskoj praksi.

Savjet ministara Evropske unije u ponedjeljak će zauzeti konačan stav o crnogorskom referendumu, uključujući i pitanje većine.

Izaslanik visokog evropskog predstavnika za referendum Miroslav Lajčak već je poručio da predlog o većini od 55 odsto izašlih birača neće biti promijenjen.

Istovremeno, premijer Đukanović poručio je da je iluzija vjerovati da će se Crna Gora odreći samostalnosti ukoliko se na referendumu za nezavisnost opredijeli 54,9 odsto građana.

Na današnjem sastanku lidera Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke sa čelnicima vanparlamentranih partija i nevladinih organizacija ocijenjeno je da jedinstvo svih relevantnih faktora za očuvanje Državne zajednice predstavlja garanciju uspjeha za opstanak zajedničke države Srbije i Crne Gore.

Predsjedništvo Srpske narodne stranke koja ne učestvuje u referendumskom procesu, odlučilo je danas da prihvati preporuke Evropke unije o uslovima za organizovanje referenduma kojim je predviđeno da odluku o nezavisnosti mora donijeti 55 odsto izašlih glasača.

Funkcioner Narodne stranke Dragan Šoć ocijenio je da bi eventualno proglašenje nezavisnosti Crne Gore sa rezultatom na referendumu manjim od onog koji je predložila Evropska unija značilo objavu građanskog rata u Crnoj Gori.


XS
SM
MD
LG