Linkovi

Galjak: Predlozi Miroslava Lajčaka imaju potpunu podršku Evropske unije


Predlozi Miroslava Lajčaka u vezi sa crnogorskim referendumom koje je predstavnicima vlasti i opozicije predočio u Podgorici, imaju potpunu podršku Evropske unije, kazala je portparol visokog evropskog predstavnika Kristina Galjak.

Ona je za crnogorske medije rekla da EU očekuje od obije strane konstruktivnost u pogledu prihvatanja rješenja koja je predložio Lajčak, ali nije željela da komentariše kakve bi mogle biti posljedice ukoliko bi predlog EU, vlast ili opozicija odbile.

Glavni odbor Socijalističke narodne partije jednoglasno je ocijenio da referendumske preporuke koje je uručio Miroslav Lajčak predstavljaju usaglašen, jedinstven i nepromjenjiv stav svih 25 država članica Evropske Unije, što je važan preduslov za stav te partije Glavni odbor je zaključio da se narednih dana održe sjednice svih opštinskih odbora SNP-a Crne Gore na kojim će se izvršiti razmjena mišljenja o prodlogu EU.

«Nakon ove široke rasprave unutar partije, Glavni odbor SNP-a donijeće odluku povodom mišljenja EU oko ključnih pitanja vezanih za referendum o državno-pravnom statusu Crne Gore», kaže se u saopštenju. Konstatovana je dobra saradnja i partnerski odnos SNP, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke tokom pregovora, što čini kvalitetnu osnovu za dalju međusobnu saradnju ovih stranaka oko pitanja referenduma.

Čelnici bloka za nezavisnu Crnu Goru nisu donijeli konačnu odluku o predlogu Evropske unije o referendumskim uslovima, ali je zaključeno da taj odgovor mora biti jedinstven. Planirano je da se lideri Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, Građanske partije Krsto Pavićević i Liberalne partije Miodrag Živković ponovo sastanu nakon konsultacija u svojim partijama.

Za 22. februar zakazana je i vanredna sjednica Savjeta Pokreta za nezavisnost.

Manje suverenističke stranke i Pokret smatraju da preporuku EU treba odbaciti, jer ona diskriminiše pristalice obnove državne nezavisnosti i njihov glas čini manje vrijednim od glasa simpatizera zajednice sa Srbijom.

Sjednica parlamenta na kojoj treba da bude usvojen novi Zakon o referendumu koji će, između ostalog, definisati potrebnu većinu, biće održana 25. februara.

Da bi referendum bio održan 14. maja, kako je predložila EU, referendum mora biti raspisan do 28. februara.


XS
SM
MD
LG