Linkovi

Baroso: Sve strane da budu spremne na kompromis


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso komesara za proširenje EU Olija Rena posetio Kosovo i Metohiju, rekao je da bi sve strane trebalo da budu širokogrude i spremne na kompromis tokom predstojećih pregovora o statusu.

“Samo demokratsko i multietničko Kosovo koje poštuje vladavinu prava i zaštitu manjina, biće prihvatljivo za međunarodnu zajednicu”, rekao je Baroso

Baroso je izrazio zabrinutost zbog sporog napretka u primeni standarda na Kosovu.

Standardi su od suštinskog značaja za približavanje EU i njihovo sprovodjenje mora da bude ubrzano, rekao je on i pozvao Srbe na Kosovu da učestvuju u pokrajinskim institucijama, da imaju aktivnu ulogu i da doprinesu stvaranju multietničkog i demokratskog Kosova.

“Demokratske vrednosti su sastavni deo evropske integracije. Standardi su ključni da bi se krenulo ka procesu rešavanja statusa i ka EU, upozorio je i Ren.

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije saopštili su predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barosu i evropskom komesaru za proširenje Oliju Renu da je nezavisnost Pokrajine za Srbe neprihvatljiva i da bi u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova došlo do dodatnog etničkog čišćenja Srba.

XS
SM
MD
LG