Linkovi

Pastor, katolički sveštenik i jevrejski rabin često se zajedno pojavljuju u vicevima


Po jedan propovednik, sveštenik i rabin sastali su se nedavno na Univerzitetu države Merilend i sami ispričali nekoliko viceva. U jeku žestokih protesta zbog danskih karikatura o proroku Muhamedu, tri duhovnika su takodje upozorila na osetljivost koju može za izazove spajanje humora i religije.

Pomenuti sastanak održan je u Centru za proučavanje humora Art Gilmer, na Univerzitetu države Merilend, znatno pre nego što su danske karikature o proroku Muhamedu izazvale žestoke demonstracije u muslimanskom svetu. Pastor, rabin i sveštenik govorili su o tome koliko je humor važan za svakodnevni, pa i duhovni život. Kako je rekao jedan od njih, osnovni element ljubavi prema nekome jeste želja da se sa tom osobom podele radost i smeh. U kasnijem razgovoru, na temu kontroverze o danskim karikaturama, pastor Džek Karlson rekao je kako je siguran da i muslimani uživaju u smehu:

”Ali oni moraju sami da definišu šta je za njih smešno, kao što mi definišemo šta je smešno za nas. Za mene važi pravilo da ne treba pričati viceve koji su agresivno usmereni prema nekome, ako znate da će to da ih uvredi. Zašto bismo to radili?“

Katolički sveštenik Bil Bern smatra da humor može da odslika i duboku misao, a i da ublaži zategnutu situaciju. Ali on kaže da karikature o proroku Muhamedu nisu imale za cilj humor već surovu satiru:

”Koristim humor za rušenje zidova, a ne za njihovo podizanje. Ne podsmevam se verskim uverenjima drugih. Za mene to nije ni korisno ni smešno. Reakcije (na karikature) su bile žestoke, ali njihovo objavljivanje pokazalo je nedostatak osećanja za to kuda idemo kao svet u celini.“

Rabin Eli Fišer podsetio je da su Jevreji vekovima bili mete podsmeha. Iako je priznao da i sam ponekad priča viceve o Jevrejima, on smatra da sarkazam i mržnja imaju malo veze sa humorom. Što se tiče rekacija na karikature o proroku Muhamedu, rabin Fišer ukazuje da i judaizam zabranjuje oličavanje Boga:

”Već dugo živimo u hrišćanskim zemljama i prihvatili smo svoje okruženje. Nismo nikada planirali da podmetnemo bombu u Sistinsku kapelu zato što u njoj postoji slika Boga, iako takvu sliku nećete naći u jevrejskim knjigama.“

Rabin Eli Fišer i drugi duhovnici jasno su predočili da bi svet lišen humora -- i to iz straha da bi humor mogao da uvredi druge -- osiromašio sve nas za jednu veliku životnu radost. A time bi nam bilo uskraćeno i jedno od najvažnijih sredstava za učenje o životu.

XS
SM
MD
LG