Linkovi

Francuska optužila Teheran da realizuje tajni vojni nuklearni program" hspace=2 src="/serbian/images/ap_france_foreign_douste_blazy_16feb06_eng_195.jpg" width=182 align=right vspace=2 border=0>Izjava ministra inostranih poslova, Filipa Dust-Blazija, koju je dao u intervjuu francuskom radiju, je do sada najjasnija optužba jednog visokog evropskog zvaničnika da iranske nuklearne aktivnosti imaju vojni cilj. Ministar Dust- Blazi rekao je da iranske nuklearne aktivnosti ne mogu da se objasne nikakvim civilnim nuklearnm programom, i da stoga može da se radi jedino o tajnom vojnom nuklearnom programu. Iran insistira da njegove nuklearne aktivnosti imaju isključivo mirnodopske, civilne namene. U intervjuu iz Teherana za radio France-Inter, iranski glavni pregovarač Ali Laridžani ponovio je ove tvrdnje.

Laridžani je izjavio da je iznenadjen izjavom Dust-Blazija i
Izjava ministra inostranih poslova, Filipa Dust-Blazija, koju je dao u intervjuu francuskom radiju, je do sada najjasnija optužba jednog visokog evropskog zvaničnika da iranske nuklearne aktivnosti imaju vojni cilj. Ministar Dust- Blazi rekao je da iranske nuklearne aktivnosti ne mogu da se objasne nikakvim civilnim nuklearnm programom, i da stoga može da se radi jedino o tajnom vojnom nuklearnom programu. Iran insistira da njegove nuklearne aktivnosti imaju isključivo mirnodopske, civilne namene. U intervjuu iz Teherana za radio France-Inter, iranski glavni pregovarač Ali Laridžani ponovio je ove tvrdnje.

Laridžani je izjavio da je iznenadjen izjavom Dust-Blazija da koncepcija francuskog ministra o iranskim nuklearnim aktivnostima nije u skladu ni sa izjavama ni sa razmišljanjem iranske vlade. Laridžani je odbacio, kako je rekao, neistinitu propagandu da Iran želi da proizvede nuklearnu bombu. Optužbe francuskog ministra prete da prodube krizu izmedju Teherana sa jedne i Evropske unije i Sjedinjenih Država sa druge strane, oko iranskog nuklearnog programa. Evropa i Amerika su tokom više meseci nastojale da ubede Teheran da odustane od svojih nuklearnih aktivnosti. Pošto diplomatski pregovori, kako izgleda, nisu dali rezultate, članice Medjunarodne agencije za atomsku energiju u Beču, odlučile su ranije ovog meseca da prebace slučaj Irana u nadležnost Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija. U utorak, Iran je saopštio da je nastavio sa obogaćivanjem uranijuma i da više neće dozvoliti medjunarodnim inspektorima pristup svojim nuklearnim postrojenjima. Vlada u Teheranu smatra da bi, kao potpisniku sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, trebalo da joj bude dozvoljeno da obogaćuje uranijum za nuklearne reaktore pošto taj sporazum dozvoljava nuklearne programe u mirnodopske svrhe.

XS
SM
MD
LG