Linkovi

Priručnik o trendovima u zapošljavanju


U rubrici ” Vebsajt nedelje” danas vam predstavljamo jedan priručnik na internetu koji pomaže stanovnicima Sjedinjenih Država koji traže zaposlenje da se upoznaju sa trendovima u američkoj privredi. Američka administracija je verovatno najveći sakupljač informacija u svetu. Da bi se do tih informacija došlo, ranije je trebalo ići u bibiloteku ili kupiti neku knjigu. Ali sada su te informacije sve češće dostupne na Internetu i to besplatno, često u obliku priručnika:

”Priručnik o trendovima u zapošljavanju verovatno je vodeći izvor informacija za planiranje karijere jer sadrži obilje informacija o širokom rasponu profesija. ”

Čet Levin je ekonomista odgovoran za sadržaj priručnika. U štampanom obliku on se izdaje svake dve godine, a poslednjih deset godina je i na internetu na adresi http://www.bls.gov/oco/. Priručnik sadrži specifične informacije o stotinama profesija, od arhitekte do čuvara u zoološkom vrtu, zatim o platama i mogućnostima dobijanja takvih radnih mesta, uz detaljna objašnjenja o prirodi posla, potrebnoj obuci, radnim uslovima, plati i mogućnostima za napredovanje.

“Postoji velika potražnju za nastavnim osobljem u oblasti matematike, prirodnih nauka i stranih jezika, ka i za dojezičnim nastavnicima. Uopšte uzevši, mogućnosti zaposlenja za prosvetno osoblje trebalo bi da budu odlične u narednih deset godina.”

Ekonomisti iz Biroa za statistiku zapošljavanja, koji objavljuje ovaj priručnik, analiziraju širok dijapazon informacija da bi projektovali trend u svakoj profesiji. Čet Levin kažer da ti podaci pružaju ineresantnu sliku o zemlji u celini.

”U njemu se analiziraju tehnološke i demografske promene, promene u poslovnoj politici, kao i niz drugih faktora koji se odnose na opšte stanje privrede.”

Pomenuti priručnik mogao bi da bude od velike koristi i vama, ako razmišljate o studiranju ili o nalaženju zaposlenja u SAD. Takodje je interesantno čitati o raznim profesijama koje ljudi imaju i koliko su plaćeni.

XS
SM
MD
LG