Linkovi

Pregled pisanja američke štampe za 14. februar 2006. godine


Incident u kome je američki potpredsednik Dik Čejni, tokom lova na prepelice, slučajno pogodio sačmom drugog lovca, dominira prvim stranicama većine listova. Dok list "USA Today" izveštava da je kancelarija lokalnog šerifa oslobodila Čejnija svake krivice za incident koji se dogodio u subotu, drugi listovi, kao što je "Njujork Tajms", pišu da Bela kuća još nije objasnila zašto je ta vest objavljena sa zakašnjenjem od 14 sati. List primećuje da je ovaj incident pružio dobar materijal pristalicama strožije kontrole oružja, a posebno voditeljima satiričnih televizijskih emisija.

Da li će reforme Federalne agencije za vanredne situacije biti dovoljno duboke, pitaju se "Kriščen Sajens Monitor" i drugi listovi, posle jučerašnje najave reorganizacije agencije za koju mnogi smatraju da je neadekvatno reagovala na uragane Katrina i Rita. Medjutim "Kriščen Sajens Monitor" kaže da predložene mere možda neće ispraviti greške koje je nedavno pronašla jedna komisija, da pomenuta agencija pati od sporosti, nekompetencije i nedostatka zdravog razuma.

Mnogi listovi obeležavaju i današnji Dan Svetog Valentina, kako se u Americi naziva Dan zaljubljenih, najviše davanjem raznih saveta - od toga kako taj dan učiniti nezaboravnim, preko saveta zaboravnim muškarcima gde da u poslednjem trenutku kupe poklon, do raznih anketa za proveru kavaljerskih sposobnosti. List "Dalas Morning Njuz" donosi i reportažu o firmi iz Fort Vorta koja, za honorar od 85 dolara na sat, podučava one muškarce koji su izgubili volju i nadu da će naći životnu partnerku kako da se izvuku iz začaranog kruga.

Na istu temu list "Atlanta Džornal Konstitjušn" piše kako nije sigurno da je Sveti Valentin istorijska ličnost, ali da legenda kaže da je on bio sveštenik u Rimu koji je 14. februara 270. godine, osudjen na smrt zato što je tajno venčavao parove protivno odlukama imperatora. U svakom slučaju, kaže list, proslava Dana zaljubljenih potiče iz hrišćanskog Rima, gde je sredinom februara počinjao period udvaranja i slanja pisanih poruka ljubavi.

XS
SM
MD
LG