Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Većina američkih medija na naslovnim stranama donose fotografije i tekstove o velikoj snežnoj oluji koja je preko vikenda zahvatila istočnu obalu SAD, od Severne Karoline do Kanade.

Tako Njujork Tajms navodi da su u Centralnom parku zabeležene rekordne padavine u istoriji – visina snežnog pokrivača je čak 26.9 inča, što je više od 68 santimetara. Kako izveštava Vašington post, neka predgrađa američke prestonice su se u nedelju probudila od polumetarskim snežnim pokrivačem, dok je sam centar grada prošao mnogo bolje, pošto ga je centar oluje malo zaobišao.

Dnevnik Sent Pitersburg Tajms posebnu pažnju posvećuje i dalje prisutnoj kontroverzi oko načina na koji su federalne vlasti reagovale na uragan Katrinu i upravo objavljenim rezultatima dve istrage koje pokazuju da su rasipani i pokradeni milioni dolara pomoći. Kao primer se navodi podatak da je čak 900 hiljada primalaca hitne gotovinske pomoći, od ukupno dva i po miliona stanovnika pogođenog regiona koji su zatražili pomoć, prilikom davanja podataka navelo netačna imena i adrese, kao i netačne brojeve Socijalnog osiguranja. Osim toga na stotine hiljada dolara je potrošeno na neadekvatan hotelski smeštaj postradalih, tako da je soba u jednom njujorškom hotelu je plaćana čak 438 dolara na dan! Sekretarijat za pravosuđe je najavio pokretanje krivičnog postupka protiv 200 osumnjičenih.

Pored priče o snežnoj oluji, Majami Herald na naslovnoj strani govori i o odluci klizačice Mišel Kvan da se, zbog povrede, povuče sa zimske olimpijade u Torinu. Juče je američki olimpijski tim je zabeležio još jedan hendikep, kada je skijašica Lindzi Kildou, američki kandidat za zlato, povređena tokom probnog spusta, nakon čega je helikopterom prebačena u torinsku bolnicu.

Fajnenšal Tajms donosi tekst o kompaniji Siti Vočer u Ohaju, koja je ugradila čipove u svoja dva zaposlena – od kojih je jedan direktor firme. Ta privatna kompanija za bezbednosne usluge objavila je da je u pitanju test, da bi se utvrdilo da li je upotreba potkožnih silikonskih čipova dobro rešenje za kontrolu pristupa osetljivim materijalima. Iako će ova ideja izazvati uzbunu kod zaštitnika građanskih sloboda, probni kunić i direktor firme Siti Vočer – Šon Darks – ukazuje da je u pitanju pasivni čip, pa kako naglašava «Moja žena neće moći da zna gde se nalazim.»

XS
SM
MD
LG