Linkovi

Zimske olimpijske igre u Torinu i okolini uveliko počele


Svaki grad-domaćin se nada da će mu Olimpijada doneti određene koristi, ali ulog Torina je u svemu tome veći nego što je to bio slučaj sa brojnim prethodnim domaćinima. Hiljade ljudi će tokom Olimpijade posetiti planine u okolini Torina. Zaposleni u lokalnoj turističkoj industriji, poput Marije Lujze Surako, nadaju se da će se posetiocima dopasti ono što budu videli.

«Nadam se da će oni prikupiti informacije i doći da nas posete i leti», kae ona.

Osim posetilaca, više od dve milijarde televizijskih gledalaca će prvi put videti i rustična planinska sela i istorijsku arhitekturu Torina. Olimpijske igre, kako kaže direktor za strateško planiranje Paolo Veri, jesu prilika za stvaranje visoko tehnološke predstave koja će da privuče studente na regionalne univerzitete i nove poslove.

«Nadamo se da će u budućnosti ovde biti jedna od prestonica znanja u Evropi», kaže Veri.

Organizovanje Olimpijade je deo dugoročnog plana transformacije grada - posle zatvaranja «Fijatovih» fabrika u Torinu, u kojima je svojevremeno radilo više od 150 hiljada radnika. Paolo Veri kaže da se ovaj istorijski grad, koji je pre 150 godina bio prestonica Italije, sada usredsređuje na poboljšanje drumskih i telekomunikacionih veza da bi osigurao budućnost.

«U narednih pet godina, imaćemo infrastrukturu koja će moći vrlo dobro da poveže biznis, kulturu i dokolicu u Evropi. To je cilj ove Olimpijade», kaže Veri.

Za sam Torino, Zimska olimpijada je nadmetanje za radna mesta i investicije.

XS
SM
MD
LG