Linkovi

Danska povukla diplomatsko osoblje iz tri muslimanske zemlje


Danski premijer Anders Fog Rasmusen izjavio je da je njegova zemlja povukla diplomatsko osoblje iz tri muslimanske zemlje iz bezbednosnih, a ne iz diplomatsih razloga. Taj potez Kopenhagena usledio je posle nasilnih protesta povodom objavljivanja karikatura proroka Muhameda u jednom danskom listu, u septembru prošle godine.

Danske diplomatske misije u Siriji, Libanui Iranu bile su glavna meta gnevnih protesta povodom objavljivanja karikatura proroka Muhameda. Danski premijer Anders Fog Rasmusen izjavio je u programu mreže CNN da je njegova vlada upozorila svoje gradjane da ne putuju u pojedine zemlje i da je povukla diplomatsko osoblje iz Indonezije, Irana i Sirije. Medjutim, Rasmusen je rekao da njegova vlada ne bi postupila drugačije u incidentu povodom karikatura.

«Želeo bih da vas podsetim da su karikature objavljene u slobodnom i nezavisnom listu. Naravno, ni vlada ni gradjani Danske ne mogu da budu odgovorni za ono što je objavljeno u jednom nezavisnom listu. Takodje bih želeo da vas podsetim da se taj list izvinio muslimanskom svetu zbog uvrede koja je naneta objavljivanjem karikatura.»

Danski premijer je dodao da su protesti protiv njegove zemlje izgovor za druge probleme i frustracije u muslimanskom svetu, koje nemaju nikakve veze sa slučajem karikatura, i da neke zemlje koje koriste nastalu situaciju nastoje da skrenu pažnju sa sopstvenih problema u odnosima sa medjunarodnom zajednicom, uključujući Siriju i Iran. Državni sekretar Kondoliza Rajs je u emisiji mreže CNN izjavila da lično smatra da su karikature bile uvredljive, ali je naglasila da je nasilje neprihvatljivo i pozvala lidere muslimanskih zemalja da javno istupe protiv takvog ponašanja. Sekretar Rajs je posebno osudila Iran i Siriju, pozvavši njihove vlade da umire situaciju.

«Mislim da razumemo prirodu tih režima. Na ulicama iranskih i sirijskih gradova jednostavno ne postoje spontani protesti. Sirijska i iranska vlada veoma dobro kontrolišu tu situaciju.»

Kondoliza Rajs je posebno oštro osudila poziv u Iranu da se na karikature proroka Muhameda odgovori karikaturama holokausta, rekavši da to predstavlja podstrekavanje medjuverske mržnje.

XS
SM
MD
LG