Linkovi

Zabeleženi prvi slučajevi ptičijeg gripa H5N1 na području EU


Dok je cela Italija usredsredjena na zimske olimpijske igre na severu, na jugu te zemlje je potvrdjeno izbijanje ptičijeg gripa u tri regiona: Kalabriji, Pulji, i Siciliji.

To su prvi slučajevi bolesti koji su zabeleženi u Italiji. Pošto je obavestio vladu o situaciji, ministar zdravstva Frančesko Storaće potvrdio je da je smrtonosni virus otkriven kod labudova, i dodao da je u Siciliji u ovom momentu taj problem najveći.

Storaće je izjavio da broj uginulih labudova stalno raste. Do sada je uginulo 17 labudova u tri južna italijanska regiona, uglavnom od virusa H5N1. On je rekao da je testiranje izvršeno u jednoj laboratoriji u severnom gradu Padovi, ali se vrše dalja ispitivanja. Storaće je takodje naveo da je bolest u Italiju stigla kao rezultat selidbe ptica, uzrokovane hladnim vremenskim uslovima na Balkanu i severu Evrope. Ministar zdravstva je izjavio da nema podataka da je i jedan gradjanin zaražen i pružio uveravanja da ptičiji grip ne predstavlja neposrednu opasnost za ljude, već samo za ptice. Ministar je rekao da će potpisati dekret kojim će se zabraniti kretanje ili transport životinja za period od 21 dana u nekim delovima tri južna regiona zahvaćena bolešću.

U medjuvremenu, visoki zdravstveni funkcioner u Agenciji UN za hranu i poljoprivredne proizvode sa sedištem u Rimu, Huan Lubrot, rekao je da bi gradjani mogli da se zaraze peko živine. On je upozorio da će, ukoliko se živina drži na otvorenom i u kontaktu sa zaraženim pticama selicama, šanse za prenošenje bolesti biti veće. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je od 2003. godine od ptičijeg gripa preminulo 88 osoba u Aziji i Turskoj. Skoro svi smrtni slučajevu su povezani sa zaraženom živinom, ali stručnjaci izražavaju zabrinutost da bi virus mogao da mutira u formu koja bi mogla lako da se širi medju ljudima.

XS
SM
MD
LG