Linkovi

Ramsfeld apelovao na zemlje NATO-a da odvoje veća sredstva za odbranu


Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld koji prisustvuje konferenciji ministara odbrane članica NATO-a u Taormini, u Italiji rekao je da je ostvario planove da sa ministrima odbrane NATO-a razgovara o osetljivim pitanjima.

“I dalje apelujem na članice NATO-a da preispitaju procentualni iznos svog bruto nacionalnog proizvoda koji ulažu u odbranu da bi se obezbedilo da te zemlje i NATO imaju nivoe ulaganja u odbrambeni sektor kojim bi se osigurale sposobnosti potrebne za novi vek.”

Sada operacije NATO-a finansiraju zemlje koje obezbedjuju vojsku i opremu, što je dovelo do nesrazmerno većeg ulaganja vojno jakih zemalja kao što su SAD. Generalni sekretar NATO-a, Jap de Hop Shefer, rekao je da su članice alijanse počele da razgovaraju o novom finansijskom aranžmanu, ali da nije postignuta bilo kakva odluka.

On je dodao da Nato mora da reši pitanje finansiranja sadašnjih i budućih potreba kao što su vazdušni transport, osmatranje iz vazduha i snabdevanje gorivom aviona u vazduhu, kao i tekuće operacije u Avganistanu i na Kosovu i nove snage za brzo reagovanje, koje bi trebalo da postanu operativne u oktobru ove godine.

Shefer je rekao da Rusija podržava NATO operacije i da proširuje svoju direktnu saradnju sa alijansom, posebno u domenu kontra-terorističkih operacija.

“Mi razmenjujemo obaveštajne podatke i analize. Procenjujemo podatke o opasnostima u regionima od interesa za Rusiju i NATO. Preduzimamo zajedničke operativne korake, uključujući angažovanje ruske ratne mornarice u našem programu, poznatom pod imenom ”Aktivan poduhvat” u regionu Sredozemnog mora. Ne treba potceniti važnost tog koraka.”

Aktivan poduhvat, ili na engleskom - ”Active Endeavor” je višenacionlni program, koji će početi u junu i u kome će učestvovati tri od sedam članica takozvanog ”mediteranskog dijaloga“ alijanse - Maroko, Alžir i Izrael.

Sekretar Ramsfeld se u petak sastao i sa svojim ruskim kolegom Sergejom Ivanovom. U razgovoru sa novinarima Ramsfeld je odbacio tvrdnje da su vojni odnosi dve zemlje u zastoju, rekavši da one saradjuju u mnogim oblastima, mada o nekim pitanjima postoje i razlike u gledištima.

U medjuvremenu, Rusija je izrazila zabrinutost zbog zainteresovanosti Ukrajine da se učlani u NATO. Ministar Ivanov je rekao da Ukrajina ima pravo da se učlani u koju god medjunarodnu organizaciju želi, ali bi pristupanje NATO-u bilo, kako se izrazio ”loše za Ukrajinu“. Ivanov je dodao da bi taj potez Ukrajine imao posledice po odnose sa Rusijom, koja, kako je rekao novinarima, neće pristupiti NATO-u.
zc

XS
SM
MD
LG