Linkovi

Reakcije na karikature u Rusiji neznatne - u Južnoafričkoj republici sporna tema" hspace=2 src="/serbian/images/ap_afghan_protest_cartoons_6feb06_eng_195.jpg" width=195 align=left vspace=2 border=0>I drugde u svetu kontroverza oko karikatura Muhameda ne jenjava... Rusija ima veliku muslimansku manjinu koja broji blizu 20 miliona, ali kontroverza oko karikatura proroka Muhameda nije izazvala široko rasprostranjene ulične proteste u toj zemlji.

Dnevni listovi su se takodje uzdržali od štampanja karikatura, koje su se prvobitno pojavile u jednom danskom listu. U medjuvremenu, Južno afrički institut za slobodu izražavanja je saopštio da je presuda visokog suda u Johanesburgu, koji je sprečio štampanje tih karikatura velika pretnja slobodi štampe.


Početkom nedelje rusko ministarstvo inostranih poslova je osudilo napade na diplomatske misije koji su usledili kao reakcija na štampanje pomenutih karikatura. Medjutim, u istom saopštenju se takodje izražava ”ozbiljna zabrinutost“ zbog negativnih konsekvenci akcija koje otvoreno vredjaju verska osećanja muslimana. U Rusiji je do sada zabeležen samo jedan mali protest u pretežno muslimanskom Dagestanu. Medjutim, ključni proruski lider u susednoj Čečeniji zabranio je rad svih danskih humanitarnih organizacija u svojoj regiji:

Cilj te akcije je kažnjavenje Danske zbog toga što je uvredila milijardu i po muslimana u svetu, rekao je Kadirov. Ruski dnevnici su smesta osudili njegovu odluku istakavši da humanitarni radnici nemaju ništa sa odlukom urednika danskog lista, dodajući da će se tom odlukom samo uskratiti preko potrebna pomoć izbeglicama u Čečeniji.

Blagu reakciju muslimana u Rusiji mnogi analitičari pripisuju relativno mirnoj i harmoničnoj muslimanskoj zajednici u Rusiji, koju pretežno čine Tatari u regiji Volge. Aleksej Malašenko, politički analitičar u Karnegi centru u Moskvi, pak kaže:

”Mislim da bi eventualno štampanje takvih karikatura u Rusiji izazvalo izvesna reagovanja, jer se Muslimani u Rusiji identifikuju sa onima na Bliskom istoku, a Rusiji svakako nisu potrebne dodatne muslimanske političke aktivnosti.“

Ruski političari itiču da sloboda govora ne znači da se mogu vredjati verska ubedjenja drugih. U medjuvremenu, na drugom kraju sveta, Muslimanski pravosudni savet u Johanesburgu je uputio žalbu tamošnjem Visokom sudu kako bi sprečio dve najveće južnoafričke medijske kuće da objave sporne karikature. Sudija je podržao stav pomenutog Saveta. Medjutim, Institut za slobodu izražavanja, takodje u Johanesburgu, navodi da ta presuda preti slobodi štampe. Prema rečima jednog od šefova tog instituta Naima Džine:

”Ne verujemo da bi urednička odluka trebalo da bude doneta na sudu, jer to postavlja veoma loš presedan.“

On pak s druge strane podvlači da sloboda štampa nameće i odgovornost da se ne podstrekuje nasilje i da stoga karikature tog tipa ne bi trebalo da se objavljuju.

XS
SM
MD
LG