Linkovi

Ramsfeld: Vojska se mora transformisati radi odbrane od terorizma


Američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld izjavio je pred Kongresom da se oružane snage moraju transformisati da bi branile Ameriku od terorista i budućih pretnji koje je teško predvideti.

Obraćajući se članovima Senatskog odbora za oružane snage, sekretar za odbranu Ramsfeld branio je predlog predsednika Buša da se vojni budžet poveća za skoro 7% na 439 milijardi dolara. Prema Ramsfeldu, plan je da se vojska transformiše u fleksibilnije borbene snage, dok bi veliki deo traženih sredstava bio utrošen na snage za specijalne operacije, bespilotne letilice, prikupljanje obaveštajnih podataka i učenje stranih jezika.

"U ovom dugom ratu zadatak koji je pred nama -- goniti neprijatelja, poboljšati odbranu i pomoći našim prijateljima i saveznicima da se brinu za sopstvenu odbranu -- zahteva ne samo suočavanje sa izazovima današnjice nego i planiranje za neizvesnosti sutrašnjice", rekao je sekretar Ramsfeld.

Među te neizvesnosti sekretar Ramsfeld ubraja opasnost od napada hemijskim ili biološkim oružjem na neki veći američki grad, raketni napad od strane neprijateljskog, otpadničkog režima, mogućnost da islamski esktremisti zbace vladu u nekoj prijateljskoj zemlji, i opasnost da nuklearno oružje padne u ruke neprijatelja.


"Ni jedna zemlja, bez obzira koliko da je moćna, nema resurse da se brani danju i noću, svuge i stalno, od svih mogućih vidova napada. Jedini način da se zaštiti američki narod jeste da se oružanim snagama pruže sve moguće opcije da bi razvile svestrane sposobnosti -- umesto da se fokusiraju na suočavanje sa pojedinačnim pretnjama".

U ovaj budžetski zahtev Bušova administracije nije uključila troškove tekućih vojnih operacija u Iraku i Avganistanu za koje planira da zatraži dodatnih 70 milijardi dolara za ostatak ove fiskalne godine, i još 50 milijardi za iduću.

XS
SM
MD
LG