Linkovi

Razvoj novih energetskih izvora


U Hjustonu, u saveznoj državi Teksas, održava se redovan godišnji sastanak organizacije Kembridžskog udruženja za energetska istraživanja - skraćeno CERA - na kome učestvuje oko 1800 najznačajnijih funkcionera iz svetskog energetskog sektora.

Ovogodišnji skup će poseban naglasak staviti na razvoj novih energetskih izvora. Tema ovogodišnjeg skupa je «Nova nagrada – Naredna era energije» - a obuhvata sve: od dobijanja nafte iz kanadskih smolastih peščara do razvoja solarne energije i etanola.

Džejms Rozenfild je viši savetnik organizacije CERA i jedan je od trojice osnivača tog godišnjeg skupa, još davne 1983. On naglašava da veliki broj naftnih kompanija već ulaže znatne investicije u alternativne izvore energije.

«Snaga nove energetske privrede doći će od međunarodnih korporacija kao što su Šel, Britiš Petrolium i Ekson, koji već investiraju na milijarde dolara u istraživanja i razvoj novih izvora, solarnih alternativa, gorivnih ćelija, distribuirane proizvodnje, zaista sve te oblasti. Na primer Britiš Petrolium se usredsredio na pronalaženje alternativnih i obnovljivih izvora električne struje. »

Rozenfild ukazuje da tema ovogodišnjeg skupa može da ima veliki uticaj na svetskom nivou, zbog značaja koji učesnici imaju u svojim državama i kompanijama. Među njima su i predstavnici nekoliko zemalja članica OPEK-a, a jedan od glavnih učesnika je i ministar za naftu Saudijske Arabije, Ali Naimi.

Neki od vođa OPEK-a su u više navrata izražavali rezerve u vezi sa američkim i evropskim naporima za dobijanje alternativnih energetskih izvora, napominjući da je nafta stabilan izvor, sa kojim alternative ne mogu da se porede. Ipak, Rozenfild smatra da Saudijska Arabija nema ništa protiv razvoja alternativnih izvora.

«Mislim da Saudijci smatraju da smo svi u istom košu, da je potrebno da razvijamo naftne i energetske izvore, kako bi izgradili stabilnu i raznovrsnu osnovu za snabdevanje. Iako su oni posvećeni nafti, isto tako su svesni da ćemo kroz više decenija imati više izvora energije.»

U svom govoru o stanju Unije, predsednik Buš je pozvao na razvoj programa za smanjenje američke zavisnosti od uvozne nafte, sa posebnim naglaskom na razvoj bio-goriva, poput etanola.

U radu skupa učestvuju i predstavnici Brazila, države koja uspešno koristi etanol dobijen od šećerne trske. Stručnjaci očekuju da će učesnici konferencije veoma aktivno razmatrati programe poput brazilskog.

XS
SM
MD
LG