Linkovi

Gnev zbog karikatura ne raste samo u muslimanskom svetu nego i u Evropi


Još nekoliko evropskih listova je danas objavilo karikature proroka Muhameda dodajući ulje na vatru u kontroverziji koja se širi. Novinar Glasa Amerike Lisa Brajant javlja iz Pariza da gnev zbog objavljivanja karikatura ne raste samo u muslimanskom svetu nego i u Evropi.

Francuski levičarski list Liberasion pridružio se danas listovima u Belgiji i Italiji i objavio karikature koje je prošlog septembra prvobitno štampao jedan danski list. Mediji širom Evrope objavili su ove nedelje sporne karikature u znak podrške slobodi izražavanja. Medjutim, njihova odluka je u muslimanskom svetu izazvala gnev koji ne jenjava. Više hiljada demonstranata u Iraku protestovalo je danas posle redovne molitve, a vrhunske vodje šiita pridružili su se drugim muslimanskim liderima u osudi tog čina. Slične demonstracije su izbile i na palestinskim teritorijama gde su, u Nablusu, gnevne mase palile danske zastave. Palestinski militanti su bacili eksplozivnu napravu na francuski kulturni centar u Gazi, ali niko nije povredjen. Nasilje je navelo Evropljane da napuste taj grad i čitavu Zapadnu obalu.

Demonstracije su danas održane i u Maleziji, Indoneziji i Pakistanu gde su i muslimanski političari osudili objavljivanje karikatura, ali na više diplomatski način. Osuda je došla i iz SAD gde je objavljivanje karikatura ocenjeno kao neprihvaljtivo podsticanje verske i etničke mržnje. Portparol Državnog sekretarijata Džastin Higins izjavio je da ”karikature zaista predstavljaju uvredu muslimanskoj veri.“ U medjuvremenu, britanski ministar inostranih poslova Džek Strou kritikovao je odluku niza evropskih publikacija da štampaju sporne karikature.

“Verujem da je objavljivanje tih karikatura nepotrebno, da odražava neosetljivost prema stavovima drugih, da je uvredljivo i potresno.“

Ministar Strou se pohvalno izrazio o britanskim medijima rekavši da su pokazali - kako se izrazio - ”znatnu odgovornost“ uzdržavajući se od štampanja karikatura. Medjutim, televizija BBC ih je juče na kratko prikazala. Francuski predsednik Žak Širak pozvao se na ravnotežu izmedju slobode izražavanja i potrebe da se poštuju tudje vrednosti, a slično je reagovao i francuski premijer Dominik de Vilpen:

Naša zemlja je zasnovana na demokratiji i slobodi, rekao je de Vilpen naglašavajući medjutim neophodnost poštovanja i obzira prema verskim ubedjenjima. Slično političkim liderima, i brojne verske vodje u Evropi osudili su objavljivanje karikatura. A predstavnik Muslimanskog saveta Britanije, Inajat Bunglavala, kritikovao je i akte nasilja koji su usledili kao reakcija u muslimanskg sveta. Medjutim, on je takodje rekao da su evropski listovi trebalo da se rukovode boljim rasudjivanjem.

“Ovo je situacija koju će ekstremisti pokušati da iskoriste. Važno je da se spor smiri, da listovi shvate da su naneli bol, i da to i priznaju.”

U Francuskoj je Savez islamskih organizacija saopštio da će podneti tužbu protiv listova koji su objavili karikature. U medjuvremenu, vodje katoličke i jevrejske zajednice u Francuskoj pridružili su se muslimanima kritikujući objavljivanje karikatura. Medju njima je Veliki rabin Francuske, Žozef Sitruk.

Prema rečima Velikog rabina, on ne veruje ni u hrišćanske ni u muslimanske proroke, ali mu nikada ne bi palo na pamet da ih izvrgava ruglu. ”Naša društva moraju da nauče šta je respekt,“ rekao je on dodavši da za nasilje i pretnje, koje su usledili u islamskom svetu, takodje nema opravdanja.

XS
SM
MD
LG