Linkovi

«Frans-Soar» objavio karikature proroka Muhameda


Francuski list «Frans-Soar» objavio je karikature proroka Muhameda, koje su prvobitno objavljene u jednom danskom dnevniku i koje su naišle na ogorčene reakcije u muslimanskom svetu.

«Frans-Soar» tvrdi da, jednostavno, brani slobodu govora.

Frans Soar je na prvoj stranici objavio karikatiure kojima se ismevaju ne samo prorok Muhamed, već i Buda, Jahve i Isus – pod velikim naslovom – «Imamo pravo da ismevamo Boga».

Na unutrašnjim stranicama, «Frans-Soar» je objavio i sve sporne karikature proroka Muhameda, koje je još u septembru prošle godine objavio danski dnevnik «Jilands-Posten». U uvodniku, Frans Soar objašnjava svoj potez kao odbranu slobode izražavanja i kao izveštaj o ovom spornom slučaju.

Francuski dnevnik tvrdi u uvodniku da karikature objavljene u Danskoj apsolutno nisu imale nikakve rasističke motive i da namera nije bila da se ismeva muslimanska zajednica u toj zemlji. «Frans-Soar» dodaje da su neke karikature bile smešne, dok sa drugima to nije slučuaj i navodi da je namera da se karikature objave kako bi svi mogli da ih vide i donesu sopstvene zaključke. Medjutim, Dalil Bubaker, glavni imam pariske džamije, kritikuje ovaj potez «Frans-Soara».

Bubaker kaže da karikature vredjaju osećanja muslimana i da deluju kao provokacija. «Sloboda je sloboda», dodaje Bubaker, «ali, ovde se radi o ljudskim osećanjima».

Danske karikature su naišle na ogorčene reakcije širom arapskog sveta. Predstavnici arapskih zemalja su ovog meseca zatražili od danske vlade da kazni dnevnik koji je objavio karikature. I, mada je danski premijer to odbio da učini u ime očuvanja slobode govora, list «Jilands-Posten» koji ih objavio, izvinio se zbog toga što je njima uvredio muslimane. Anabel Arki, šef evropskog deska nevladine organizacije «Novinari bez granica», kaže da i francuske i danske novine imaju pravo da objave takve karikature.

Ona smatra da sloboda štampe znači da se mogu objavljivati različita mišljenja, uključujući i ona koja bi za nekog mogla da budu šokantna ili uvredljiva. Anabel Arki dodaje da postoje drugi načini za suprotstavljanje uvredama i klevetama - poput sudskih tužbi.

XS
SM
MD
LG