Linkovi

London traži jedinstven stav u rešavanju iranskog pitanja


Britanija je poručila Iranu da ne bi trebalo da ignoriše zahteve sveta da zamrzne svoj nuklearni program. Britanski premijer Toni Bler izjavio je pred parlamentom da je potrebno da medjunarodna zajednica pošalje Iranu, kako je rekao, «signal snage» , da Teheran mora da obuzda svoje nuklearne ambicije.

«Veoma je važno, u ovom trenutku, iznad svega ostalog da kažemo da oni moraju da se vrate poštovanju svojih medjunarodnih obaveza i mi svi podržavamo akciju potrebnu da se to uradi. Mi sada nastojimo da to postignemo, kako sam rekao, pred Savetom bezbednosti UN, ali je veoma važno da oni shvate da smo ujedinjeni u opredeljenju da ne bi trebalo da nastavljaju da izbegavaju svoje medjunarodne obaveze,» rekao je britanski premijer.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti , Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Sjedinjene Države pridružile su se Nemačkoj u stavu da bi pitanje Irana trebalo prijaviti Savetu bezbednosti, posle ovonedeljnog sastanka Medjunarodne agencije za atomsku energiju u Beču. Takav potez mogao bi da vodi sankcijama protiv Irana, a iranske vlasti su saopštile da će prekinuti saradnju sa Agencijom za atomsku energiju, ukoliko cela stvar završi pred Savetom bezbednosti. Britanski sekretar za inostrane poslove Džek Stro razmotrio je taj slučaj sa iranskim kolegom, Manučerom Motakijem, koji je boravio u Londonu na konferenciji o Avganistanu. Portparol britanskog ministarstva inostranih poslova saopštio je da je iranska strana upozorena da ne prekida saradnju sa Agencijom, i da im je rečeno da moraju da prestanu sa pretnjama.

U Teheranu, iranski glavni pregovarač Ali Laridžani izjavio je da će islamska republika nastaviti sa obogaćivanjem uranijuma ukoliko njen nuklearni program bude iznet pred Savet bezbednosti. Inače, britanski diplomatski izvori potvrdili su da su visoki ruski i kineski zvaničnici stigli u Iran radi razgovora o nuklearnom pitanju. Visoki britanski zvaničnik je rekao da su ti razgovori značajni zato što se smatra da su Rusija i Kina naklonjene Iranu. On je dodao da bi Iran trebalo, kako se izrazio «da se zamisli nad činjenicom» da dobija jedinstvenu poruku od vodećih svetskih sila.

XS
SM
MD
LG