Linkovi

Nacionalni molitveni doručak okuplja svetske političke i verske lidere


Svake godine, prvog četvrtka u februaru, tri hiljade ljudi iz celog sveta okupi se ovde u Vašingtonu radi Nacionalnog molitvenog doručka. Medju njima su šefovi država, američki senatori i kongresmeni, diplomate i drugi medjunarodni politički i verski lideri.

Sudanac Abu Bakir al Šingeti je počeo da dolazi na Nacionalni molitveni doručak pre sedam godina i kaže da mu se to kao muslimanu dopalo, jer mu pruža priliku da uspostavi kontakt sa ljudima drugih vera, kako bi se bolje razumeli i zajedno postigli nešto pozitivno. Al Šingeti ističe da su strani lideri, koji su prvi put na ovom doručku, često iznenadjeni kada otkriju da su verske vrednosti važne mnogim američkim liderima. Majkl Kromarti iz Centra za etiku i javnu politiku, neprofitne vašingtonske organizacije, kaže da je jedan od ciljeva ovog doručka uspostavljanje harmonije i medjusobnog razumevanja medju ljudima i narodima.

”Mnogi učesnici ovog dogadjaja misle da je koren sukoba medjusobno nerazumevanje. Kad se takvo nerazumevanje razjasni, onda ste učinili javno dobro.“

Gosti dolaze is više 150 zemalja, a centralni događaj za mnoge od njih je govor predsednika Sjedinjenih Država. Pored predsednika, gostima se obraćaju i drugi govornici, održavaju se molitve, pevaju pesme i čitaju delovi Starog i Novog zaveta. Tri dana se priređuju ručkovi i večere i drugi dogadjaji, što je za goste iz inostranstva i američke lidere prilika da nezvanično porazgovaraju o mnogim pitanjima. Daglas Džonson, predsednik Medjunarodnog centra za verska i diplomatska pitanja u Vašingtonu, koji promoviše rešavanje verskih sukoba, već više od trideset godina učestvuje na doručku, za koji tvrdi da je katalizator sveopssteg dobra:

”Kada je Južnoafrička republika pokušavala da ukine aparthejd, izgledalo je da će Afrički nacionalni kongres i Zulu pokret Inkata, na čelu sa Mongosutuom Butelezijem, da povede gradjanski rat. To je sprečeno u poslednjem trenutku, jer je Kenijac Vašington Okumu stupio u vezu sa Butelezijem i pronašao način da se izbegne krvoproliće i pronađe kompromis. To se dogodilo samo zahvaljujući tome što su se njih dvojica dvadeset godina ranije sreli na Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu.“

Domaćini ovog doručka su američki kongresmeni i senatori, koji su učestvovali na molitvenom doručku koji se redovno održava na Kapitol Hilu. Koncept kongresnog molitvenog doručka je pedesetih godina prošlog veka započeo jedan norveški sveštenik koji je emigrirao u Sjedinjene Države. On je smatrao da američki politički lideri treba da se mole za svoju zemlju. Danas je ta ideja evoluirala i obuhvata i Nacionalni molitveni doručak, koji je inspirisao organizovanje molitvenog doručka u mnogim zemljama.

XS
SM
MD
LG